World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Soul of India

Soul of India
In geen land ter wereld worden meer films geproduceerd dan in India. De meeste van die films worden gemaakt in de studio's in en rond de metropool Mumbai: Bollywood. Het gaat veelal om typische genrefilms, vol zang, dans, actie en romantiek. En Bollywood zit in de lift: de laatste jaren weten steeds meer films ook het publiek in Europa en de Verenigde Staten te bereiken.
De Indiase cinema is echter meer dan Bollywood. Sinds het begin van deze eeuw lijkt er voorzichtig een nieuwe, onafhankelijke artistieke Indiase cinema te ontstaan. Langzaam maar zeker lijkt een nieuwe generatie Indiase filmmakers zich vanuit de eigen cultuur te willen spiegelen aan de westerse auteurscinema. Recente speelfilms als Harud (Autumn) van Aamir Bashir, I Am van Onir, Pairon Talle (Soul of Sand) van Sidharth Srinivasan en Vihir (The Well) van Umesh Kulkarni bewijzen dit. Hun films behandelen thema's die in India heel gevoelig liggen als corruptie, (homo)seksualiteit, armoede, en religieuze en etnische spanningen. Deze films worden allen vertoond.
Soul of India geeft een overzicht van de kwaliteit en diversiteit aan talent en artistieke expressie van de recente generatie talentvolle Indiase filmmakers en hun films. Het programma wil laten zien dat in alle deelstaten van India films worden gemaakt, in alle talen die er gesproken worden
In het samenstellen van Soul of India wordt World Cinema Amsterdam met raad en daad bijgestaan door festivaladviseur, curator, publicist en regisseur Meenakshi Shedde.  Zij heeft dit eerder gedaan voor de filmfestivals van Berlijn, Venetië, Toronto, Dubai en Pusan. Artikelen van haar zijn verschenen in onder meer Variety, Cahiers du Cinéma en Sight & Sound.
In geen land ter wereld worden meer films geproduceerd dan in India. De meeste van die films worden gemaakt in de studio's in en rond de metropool Mumbai: Bollywood. Typische genrefilms, vol zang, dans, actie en romantiek. En Bollywood zit in de lift: de laatste jaren weten steeds meer films ook het publiek in Europa en de Verenigde Staten te bereiken. 

Maar Indiase cinema is meer dan Bollywood. Sinds het begin van deze eeuw lijkt er voorzichtig een nieuwe, onafhankelijke artistieke Indiase cinema te ontstaan. Langzaam maar zeker lijkt een nieuwe generatie Indiase filmmakers zich vanuit de eigen cultuur te willen spiegelen aan de westerse auteurscinema. Recente speelfilms als Harud (Autumn) van Aamir Bashir, I Am van Onir, Pairon Talle (Soul of Sand) van Sidharth Srinivasan en Vihir (The Well) van Umesh Kulkarni bewijzen dit. Hun films behandelen thema's die Bollywood liever links laat liggen. Denk aan corruptie, (homo)seksualiteit, armoede, en religieuze en etnische spanningen. Maar ook de korte films Wagah van Supriyo Sen en Udedh Bun ((Un)ravel) van Siddharth Sinha; beide werden bekroond bij het filmfestival van Berlijn. 

Soul of India geeft een overzicht van de kwaliteit en diversiteit aan talent van de recente generatie talentvolle Indiase filmmakers en hun films. Het programma wil laten zien dat in alle deelstaten van India films worden gemaakt, in alle talen die er gesproken worden  

I_Am_2_websiteOpening Soul of India - 12 augustus 20.30
Op vrijdag 12 augustus vindt de officiële opening plaats van Soul of india. Om 20.30 wordt het prikkelende en door crowd funding gefinancierde I Am vertoond. En wat de avond nog specialer maakt: regisseur Onir is aanwezig en beantwoordt na afloop van de vertoning alle vragen. Natuurlijk is er ook tijd voor een hapje en een drankje in stijl.

IMG_3283Debat: Indiase onafhankelijke cinema - 13 augustus 16.00
Hoe is het gesteld met de Indiase onafhankelijke cinema? In hoeverre reflecteert deze de dagelijkse realiteit van India? En welke positie nemen de filmmakers daarin in? Onder meer regisseurs Onir en Kaushik Mukherjee (Q), nemen deel aan dit debat, ingeleid door curator Meenakshi Shedde. Voorafgaand aan het debat wordt Onirs film I Am vertoond.



In het samenstellen van Soul of India wordt World Cinema Amsterdam bijgestaan door festivaladviseur, curator, publicist en regisseur Meenakshi Shedde.  Zij heeft dit eerder gedaan voor de filmfestivals van Berlijn, Venetië, Toronto, Dubai en Pusan. Artikelen van haar zijn verschenen in onder meer Variety, Cahiers du Cinéma en Sight & Sound.

Share to Facebook Share to Twitter