World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

'Caballos' van Fabián Suárez in de prijzen

Filmmaker Fabián Suárez bezocht Amsterdam vorig jaar tijdens de 6e editie van World Cinema Amsterdam om zijn indrukwekkende debuutfilm Caballos te presenteren. Onlangs, op 11 april 2016, heeft de film de prijs voor Beste Fictiefilm gewonnen bij de 15de editie van Muestra Joven ICAIC op Cuba.

CF7A3372-1

De film is gebaseerd op een theaterstuk geschreven door Suárez dat was geinspireerd op het leven van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe. De titel, Caballos, verwijst naar de foto die Mapplethorpe nam van zangeres en vriendin Patti Smith voor de cover van haar album 'Horses'. Caballos, geschoten in zwart-wit door de Cubaanse cinematograaf Javier Labrador, heeft ook bij Muestra Joven de prijs voor het Beste Cinematografie gescoord.

Memorias del desarrollo (2010) van regisseur Miguel Coyula was de laatste film van meer dan 60 minuten lang die de competitie van Muestra Joven heeft gewonnen. Feature films zijn lastig te maken op Cuba gezien de hoge productiekosten. Maar je ziet de hoeveelheid van onafhankelijke producties wel langzaam toenemen.

World Cinema Amsterdam ondersteunt met haar GO CUBA! programma het maken van korte en lange films door Cubaanse – jonge en getalenteerde – filmmakers. Fabián Suárez is een van de geselecteerde makers die de financiele steun van het programma heeft gekregen om zijn korte film Luxemburgo te kunnen maken. Nog een GO CUBA! ondersteunde maker: Marcel Beltrán, heeft een special mention bij Muestra Joven gekregen voor zijn film El tío Aberto.

Gerelateerde nieuws:

Go Cuba! honoreert 9 nieuwe filmprojecten
Interview met Fabián Suárez (Caballos) – World Cinema Amsterdam 2015