World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Circumstance

Maryam Keshavarz | Iran, Libanon, Verenigde Staten | 2011 | 105 | Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld | Distributie: Cinemien

Circumstance1_website

In het taboedoorbrekende Iraanse tienerdrama Circumstance stelt de Iraans-Amerikaanse regisseur Maryam Keshavarz een bijzonder complexe situatie in het huidige Iran aan de kaak. De film won dit jaar de Audience Award op Sundance Film Festival.

De 16-jarige Atafeh komt uit een welgesteld, liberaal gezin. Haar beste vriendin, Shireen, woont bij haar oom en oma; haar overleden ouders waren ferme tegenstanders van het Iraanse regime. Samen doen ze hun best de wereld aan te gaan en zoeken ze de grenzen van de regels waaronder ze leven op: ze gaan uit in de ondergrondse clubscene van Teheran, dromen van een zorgeloos bestaan in het rijke Dubai en ontdekken de seksuele aantrekkingskracht die tussen hen heerst.

Wanneer de aan drugs verslaafde broer van Atafeh, Mehran, terugkeert uit de afkickkliniek, sluit hij zich, gedreven door schuldgevoel, aan bij de moraalpolitie. Hij wordt steeds extremer in zijn gedrag en geloof en is in het bijzonder gefixeerd op de relatie tussen zijn zusje en Shireen. In deze beklemmende omstandigheden probeert iedereen zich zo goed en zo kwaad mogelijk staande te houden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Regisseur Keshavarz zoekt met haar debuutfilm zoveel grenzen in de Iraanse maatschappij op, dat zij gedwongen was de film in Libanon op te nemen.

Circumstance is na het festival vanaf 6 oktober in de bioscopen te zien.

Vrijdag 19 augustus, 21.30 uur, Marie Heinekenplein
Zaterdag 20 augustus, 19.00 uur, Rialto get your ticketsShare to Facebook Share to Twitter