World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

La Yuma

Florence Jaugey | Nicaragua, Mexico, Spanje, Frankrijk | 2009 | 91' | Spaans gesproken, Engels ondertiteld
La-Yuma-1
La Yuma, de eerste speelfilm uit Nicaragua in 20 jaar, geeft een inkijkje in het leven van een jonge vrouw met weinig perspectief, maar met een sterke wilskracht. De grootste droom van de 18-jarige Yuma is om te schitteren in de boksring. In het boksen kan ze al haar agressie kwijt over haar leven in de sloppenwijken van Managua, haar liefdeloze familie en haar vrienden die met kleine criminaliteit hun leven vergooien. De gedroomde bokscarrire is voor Yuma de enige optie om een gunstige draai te geven aan haar toekomst. Haar doorzettingsvermogen wordt beloond als de beroemde boksleraar Polvorita haar onder zijn hoede neemt.

Dan ontmoet ze bij toeval de journalistiekstudent Ernesto. Ondanks hun verschillen voelen ze zich verbonden door een gemeenschappelijk verlangen om hun eigen plek in de wereld te vinden. Tussen hen bloeit de liefde op, maar dit leidt tot spanningen: Yumas ex-vriendje wordt jaloers en dreigt Ernesto een lesje te leren.
Terwijl Yuma zich in de ring weet te onderscheiden, wordt haar priv-situatie steeds grimmiger. Ze realiseert zich dat het tijd is het heft in eigen handen te nemen.
La Yuma werd bekroond met de prijzen voor Beste Debuutfilm en Beste Actrice (Alma Blanco) op het Filmfestival van Guadalajara.

Dinsdag 17 augustus, 19.00 uur, Rialto
Woensdag 18 augustus, 16.30 uur, Rialto