World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

>> Home » Archief » 2010 » Special Events » Opening & slot

Havanyork

Luciano Larobina | Mexico | 2009 | 90' | Spaans gesproken, Engels ondertiteld
Havanyork-8
Eind jaren zestig ontstond in de verarmde, gemarginaliseerde zwarte en latino gemeenschappen in New York de hip hop. Rebelse muziek met opstandige teksten, die vooral stem gaven aan de strijd voor burgerrechten. De gengageerde hip hop vormde een aansprekend alternatief voor de commercile discomuziek van die tijd.
Ook op Cuba wordt rond 1995 de hip hop omarmd. In die tijd belandde Cuba in een diepe economische crisis na de neergang van Cuba's belangrijkste sponsor, de Sovjet-Unie. De Cubanen voegden wel een aantal eigen elementen aan de hip hop toe: ritmes als de rumba en guaguanc met veel percussie-instrumenten en straatgeluiden.

Regisseur Luciano Larobina, die ook tekende voor het scenario, het camerawerk en de productie, onderzoekt in zijn documentaire Havanyork de verwantschap tussen de Amerikaanse en de Cubaanse hiphop. Hij brengt ook de neergang in beeld: hoe de hiphop in ruim dertig jaar verwaterde van een strijdbare muziekvorm tot een leeg, commercieel en decadent product, waarin seksisme, en de verheerlijking van drugs en geweld de boventoon voeren.

Met muziek van onder anderen DJ Asho, The Last Poets, Descemer Bueno, Pablo Valero, Yorubandabo, Kumar, Raquel Cepeda, Explosin Suprema, Araa MC en RCA.

Vrijdag 13 augustus, 23.30 uur, Rialto