World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Ixcanul

JAYRO BUSTAMANTE | GUATEMALA, FRANKRIJK | 2015 | 91' | SPAANS, MAYAANS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Ixcanul 02

'Hypnotiserend mooi', zo omschreef het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety dit speelfilmdebuut van de Guatemalteekse regisseur Jayro Bustamante. De film bleef dan ook niet onopgemerkt: bij het filmfestival van Berlijn werd Ixcanul bekroond met de prestigieuze Alfred Bauer Prijs, terwijl het Mexicaanse filmfestival van Guadalajara zowel film als regisseur de hoogste prijs toebedeelde.

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcancul, woont de 17-jarige Maria. Zij hoort bij een kleine, Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders. Wil zij vooral naar de stad, hij heeft zijn blik op Amerika gericht dat immers 'aan de ander kant van de vulkaan' ligt. Voor een Maya is het echter heel moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld. Als Maria zwanger raakt en er complicaties optreden, moet ze naar de stad voor medische zorg.

Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met deze film een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap, n in een visueel overdonderende stijl.

Regisseur Jayro Bustamante is aanwezig tijdens het festival en zal na de diverse vertoningen van zijn film vragen uit het publiek beantwoorden.

Distributie: vanaf  15 oktober 2015, Cinart.

Vertoningen:
Locatie: Rialto
VR 14 AUG 20.15 (opening) - met voorfilm van Maryulis Alfonso Yero (regisseuse aanwezig) get your tickets
ZO 16 AUG 19:30 - met voorfilm van Maryulis Alfonso Yero (regisseuse aanwezig) get your tickets

Locatie: De Balie
WO 19 AUG 19:15