World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Tijdens de zesde editie van World Cinema Open Air op het Marie Heinekenplein kan er naast de vier prachtige films ook genoten worden van een heerlijke drankjes en zelfs hapjes. Verschillende foodtrucks zullen World Cinema Amsterdam in de Open Air helemaal compleet maken. Zo kan er genoten worden van biologische poffertjes, warme frieten en stomende empanada's. Maar wie zijn de helden achter het kleine kraampje die deze heerlijke empanada's verkopen? Even voorstellen...

Empanadas - kopie

Tekst: Wiesje van der Sijs

Wie zijn de gezichten achter de De Empanada Bar?
Wij zijn Martin Guzman en Maaike Vondenhoff, een Argentijns-Nederlands stel. We leerden elkaar vijf jaar geleden kennen in Argentinië en zijn na veel omzwervingen in Nederland terecht gekomen. Martin is de techneut en het kookbrein achter onze empanada's, Maaike is de prater en de horecakenner.

Wat een bijzonder verhaal. Hoe kwamen jullie daarna op het idee om De Empanada Bar te beginnen?
In ons restaurantje in de Andes van Zuid-Argentinië merkten we dat Martin zijn kookkunsten, en met name zijn empanada's, mateloos populair waren bij Nederlandse toeristen. Ze kenden het niet, maar aten er soms wel vijf na elkaar! Zo kwamen we op het idee om de empanada in Nederland te introduceren. In Argentinië vind je op elke straathoek een empanada-verkoper, maar in Nederland bestaat het eigenlijk niet. Zo kwamen we op het idee om de empanada in Nederland te introduceren. We zijn heel klein begonnen, in een gekraakt badhuis in Noord en daarna in een buurtkeuken, maar inmiddels hebben we een vaste plek op de Pekmarkt vlakbij en een steeds groter wordende vaste klantenkring. Sommige van onze klanten komen zelfs speciaal voor ons uit Haarlem!

Dat klinkt nu al erg goed en lekker. Wat voor empanada's gaan jullie precies serveren?
We hebben altijd keus uit vegetarische, vlees- of kipvarianten. De klassieker met rundvlees moet je écht proberen, lekker stevig en vullend, en met een verrassende twist door de groene olijf en lente-ui.

En wat maakt jullie empanada's dan de allerbeste?
Wij serveren alleen wat we zelf echt lekker vinden, we schotelen mensen geen onzin voor. Onze empanada's zijn altijd kraakvers, goedgevuld en tot in de puntjes zelfgemaakt: van het deeg, tot de vulling en de sauzen. Vooral het deeg is Martins trots, als rasperfectionist heeft het hem heel wat gekost om het precies goed te krijgen. Zo'n heerlijk stomend ovenvers pasteitje, wie kan dat nou weerstaan? Wijzelf in ieder geval niet!

Gaan jullie zelf ook nog genieten van een film tijdens het festival?
We kijken vanuit ons karretje pal tegen het bioscoopscherm aan, dus als het even kan pakken we graag alle films mee. A los 40 lijkt Maaike wel wat en Martin zal als Cuba liefhebber waarschijnlijk het meest genieten van Todo se van.

Voor meer informatie:
www.facebook.com/empanadabar 

Lees ook: