World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Opening Soy Cuba-expositie: Cubaanse filmaffiches in hartje Amsterdam

Met een opkomst van rond de 30 mensen is het deze zaterdagmiddag gezellig druk bij de opening van Soy Cuba: een exclusieve expositie van 60 authentieke Cubaanse filmposters in het kantoor van reisorganisatie Cuba Travel Network. Grappig dat deze expositie zich juist in het museumdistrict bevindt, meent een bezoekster die met haar moeder helemaal vanuit Nijmegen is gekomen om de opening bij te wonen. Haar moeder verklaart: We zijn kunstminnend, maar we zijn hier ook omdat Eddie een vriend van ons is.

CF7A3116-1
Maryulis Alfonso Yero (Lui-elle, Las ventanas, Resina), Carlo M. Quintela (La obra del siglo), Olivia Bunning & Fbian Surez (Caballos)

We wilden Cuba naar Nederland halen
Eddie Lubbers, oprichter en eigenaar van Cuba Travel Network, heeft zelf jarenlang in Cuba gewoond en gewerkt en via zijn reisorganisatie altijd lokale initiatieven in de culturele sector ondersteund. In dit nieuwe kantoorpand hebben we de eindelijk ook de ruimte om aan Cuba gerelateerde culturele activiteiten te organiseren. Sales manager Milan Derolland: We zijn natuurlijk een reisorganisatie, maar wilden Cuba ook naar Nederland halen. De keuze voor filmposters ontstond via het contact met World Cinema Amsterdam-cordinator Olivia Buning, die jarenlang de cordinatie en programmering van de Nederlandse Filmweek in Havana verzorgde en naar eigen zeggen al heel lang liefhebber is van de beroemde Cubaanse filmaffiches.

Historie en stijl
Buning is dan ook tevens curator van de expositie. De affiches bedekken niet alleen volledige wanden, maar ook het plafond. Daarmee zijn ze op dezelfde wijze tentoongesteld als in de lobby van het ICAIC, het Cubaanse instituut voor filmkunst- en industrie dat werd opgericht na de revolutie en als doel had om een Cubaanse filmindustrie te ontwikkelen met een sterke eigen identiteit. Cubaanse kunstenaars werden destijds uitgenodigd om bijpassende affiches te ontwerpen, vertelt Buning. Ze maakten hierbij gebruik van zeefdrukken, een heel bewerkelijke techniek. In de stijl zien we invloeden terug uit de jaren 60, zoals popart. De kracht van de posters zit hem veelal in hun eenvoud: Sommige ontwerpen lijken misschien simpel, maar ze weten de essentie van de film wel perfect te vangen. Als voorbeeld wijst Buning naar de Vampiros en La Habana-poster van de bekende grafisch ontwerper Nelson Ponce: twee venijnige ogen, twee puntige tanden en een druppel bloed tegen een zwarte achtergrond.

Officile opening
Speciale gasten tijdens deze opening zijn de Cubaanse filmmakers Fabin Surez (Caballos), Maryulis Alfonso Yero (Resina, Las ventanas, Lui-Elle) en Carlos M. Quintela (Buey, La obra del siglo). Quintela was al eerder te gast op World Cinema Amsterdam en zijn film La obra del siglo vormt vanavond de openingsfilm van het Cine Caribe-programma. Aan Quintela dan ook de eer om de expositie officieel te openen. In zijn speech bedankt hij onder andere World Cinema Amsterdam-curator Raymond Walravens, die eveneens aanwezig is. Dan verwijdert hij voorzichtig de Cubaanse vlag, waaronder de poster van La obra del siglo prijkt - ontworpen door zijn goede vriend Alucho.

Expositie Soy Cuba:
- Cuba Travel Network (Alexander Boersstraat 60, Amsterdam)
- 17 augustus t/m 9 oktober
- Maandag t/m vrijdag
- 14.30 tot 16.30 uur
- De posters zijn ook te koop.

Tekst: Carline Lucassen
 
Lees ook: