World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Necktie Youth

In het Zuid-Afrikaanse Necktie Youth schetst de 23-jarige acteur en filmmaker Sibs Shongwe-La Mer een alarmerend portret van een maatschappij die, omringt door armoede, privilege en oplopende spanningen, op in storten lijkt te staan. De film opent met de zelfmoord van Emily, een upper class meisje dat zichzelf ophangt en dit livestreamt op het internet. Vervolgens volgen we haar rijke en verveelde vriendengroep gedurende een dag en een nacht in Johannesburg, waarin overmatig drank- en drugsgebruik en het nazoeken van seksuele escapades manieren zijn om hun echte problemen niet onder ogen te komen. De regisseur baseerde de film op zijn eigen leven, en speelde zelf samen met zijn vrienden de hoofdrollen. Wat vonden de bezoekers?

 

Carlos kleinCarlos (32, Amsterdam, theatermaker)
Ik vond de film briljant. Het lijkt zo alledaags terwijl het heel complex is, als een film die diepte weet te bereiken en de complexiteit van het leven kan grijpen dan vind ik dat heel mooi. Ik denk niet dat het Zuid-Afrikaans eigen is, ik denk dat de ingredinten Zuid-Afrikaans eigen zijn, maar ik denk dat het de kracht is dat het verder reikt dan alleen die context. Ik denk dat je dat ook in delen van Amsterdam eenzelfde soort problemen hebt.

 

Milou kleinMilou (27, Amsterdam, student)
Ik vond het uiteindelijk heel vet maar aan het begin zag ik het verband niet echt. Het was heel mooi gefilmd, er zat een scene in dat zij in een speeltuin lagen en dat was heel cool. Gedurende film zag ik het verband, dat zij allemaal een relatie hadden met Emily, en dit had nog meer waarde toen ik uiteindelijk de regisseur hoorde over waarom hij voor bepaalde dingen had gekozen. Het typisch Zuid-Afrikaanse is de apartheid, maar het universele is dit leven van de upperclass jongeren, die zoals hij zo mooi verwoorde, van die leeghoofden zijn maar op een hele ingewikkelde manier te denken, dat herkende ik heel erg ook in Nederland. Iedereen probeert een soort imago te creren maar eigenlijk van binnen weet niemand wat ze eigenlijk doen. En ook drank- en drugsproblemen zijn herkenbaar.

 

Siddhart kleinSiddhart (29, Amsterdam, software-ontwikkelaar)
Het grappige is dat het zo herkenbaar is India, dit doen de rich kids in India ook. Het komt overeen omdat zij ook geen relatie meer hebben tot de realiteit, mensen doen alles voor hen, ze doen zelf niets. Ze hebben alles, drugs, orgies enzo. Ze zouden overal kunnen zijn, zoals hij zei Joburg of Washington, ze leven dan in Mumbai maar ze leven zoals in Miami. Daarom wilde ik deze film ook zien. Het zijn rijkeluislui, die volledig weg zijn van de realiteit, en dat is mijn lievelingsonderwerp. Heb je dat hier ook?

Tekst en beeld: Emke de Vries

Necktie Youth is vanavond (20 AUG) om 21:30 te zien in Rialto en vrijdag (21 AUG) in de Balie om 21:30.

Lees ook: