World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Dheepan

World Cinema People over Dheepan: 'Je denkt dat je het beter gaat hebben en dan kom je hierin terecht'. De slotfilm van het festival is de Gouden Palm winnaar Dheepan, een film van de Franse regisseur Jacques Audiard. Een man, een vrouw en een kind die niet aan elkaar gerelateerd zijn ontsnappen uit de oorlog in Sri Lanka. Eenmaal in Frankrijk leven ze als gezin in een achterbuurt waar veel criminele praktijken plaatsvinden. In plaats van een nieuw leven te kunnen opbouwen zijn ze nog steeds voornamelijk aan het overleven. Wat vertellen de bezoekers erover?

 

1 KLEINMelanie Lemahieu (37), fotograaf in Amsterdam
Ik vond het erg aangrijpend. Ik kom zelf uit Frankrijk en het is bijzonder om een film vanuit het perspectief van Tamils te zien. Het onderwerp van immigratie is continue in het nieuws in Frankrijk, maar bijna altijd belicht vanuit de Franse invalshoek. Nu zien we het verhaal achter deze immigranten en waar ze allemaal doorheen gaan. Het greep me aan dat een Franse filmmaker zich in hen heeft verplaatst. Ik denk dat dit het begin is van een nieuw tijdperk, er zit beweging in.

 

2 KLEINCorinna (43), producer film festival uit Amsterdam
Ik moet er eerst een nachtje over slapen voordat ik kan zeggen wat ik van de film vind. Dat heb je nou eenmaal bij films van Jacques Audiard. Ze zijn altijd goed, maar ik moet er eerst over nadenken. Het thema spreekt me sowieso heel erg aan. Ik vond het mooi hoe het meisje tegen de vrouw zei 'je moet goed voor me zorgen' want zo gaat dat ook, dat kinderen aan volwassenen vertellen hoe het zit.

 

 

4 KLEINSari (22), Heike (24) en Jolijn (22), studenten uit Utrecht en Amsterdam
Ik vond het een erg leuke en interessante film. Een rustige opbouw in het verhaal. Heftig ook, dan kom je van een oorlogsgebied naar Frankrijk en denk je dat je het daar beter gaat hebben, en dan kom je in zo'n situatie terecht. 

 

 

Tekst en beeld: Marieke Hogeboom

Lees ook: