World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Mustang

DENIZ GAMZE ERGVEN | TURKIJE, FRANKRIJK, DUITSLAND, QATAR | 2015 | 97' | TURKS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

MUSTANG 01

Turkije, een dorpje ergens aan de Zwarte Zee: na school gaan de vijf ouderloze zusjes Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay mee met een paar jongens uit hun klas naar het strand om daar een beetje te stoeien en te dollen. Een nieuwsgierige en bemoeizuchtige buurvrouw ziet de meisjes met de jongens en vertelt dat direct door aan hun twee voogden: de uiterst conservatieve grootmoeder en de even behoudende oom Erol. Nu zijn de rapen gaar. De meisjes, die zich van geen kwaad bewust zijn, laat staan erotische bedoelingen hadden, worden uitgemaakt voor hoer en alles wat slecht en verdorven is.

Van de ene op de andere dag verandert hun leven dramatisch. Alles wat de vijf op verkeerde gedachten zou kunnen brengen, wordt afgepakt - leuke kleding, make-up, mobieltje - tantes komen langs om ze de juiste huishoudelijke vaardigheden bij te brengen, terwijl oom Erol op zoek gaat naar geschikte huwelijkskandidaten. Hun huis verandert in een gevangenis - letterlijk.

Debuterend regisseur Deniz Gamze Ergven, die zelf in Frankrijk opgroeide, schreef samen met de Franse regisseur Alice Winocour het scenario van deze prachtig verbeelde aanklacht tegen het oerconservatieve gedachtengoed dat de (ontluikende) vrouwelijke seksualiteit demoniseert en onderdrukt. Het leverde haar een prijs op bij het afgelopen filmfestival van Cannes.

Distributie: vanaf  1 oktober 2015, Cinart.

Vertoningen:
Locatie: Rialto
VR 21 AUG 19:15 get your tickets
ZA 22 AUG 19:15 get your tickets

Locatie: De Balie
ZO 23 AUG 14:45 

Locatie: VU Campus - On the Roof Film Festival
DO 3 SEPT 20.15 (klik hier voor meer info en kaarten)