World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

ANGELA E. ROE | CURAÇAO | 2014 | 72' | PAPIAMENTU, NEDERLANDS, ENGELS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Sombra di kolo 1

Wat betekent huidskleur en ras voor een mens? Bestaat er nog altijd een relatie tussen ras en de (sociale) klasse waartoe je behoort? Doet huidskleur er vandaag de dag überhaupt nog toe? Dit zijn de vragen waarop de Warwarú ImageNation Foundation de antwoorden zoekt - een research-, media- en eventorganisatie die zich richt op het Caribische erfgoed en dekolonisatie. Warwarú is Papiaments voor 'wervelwind', de tornado die oude en vermolmde structuren omver blaast, die een krachtige en frisse wind symboliseert.

Het allereerste project werd uitbesteed aan antropoloog Angela E. Roe; of zij wilde onderzoeken of en hoe huidskleur en de notie van ras nog leven. Dat resulteerde in de confronterende documentaire Sombra di koló, De schaduw van kleur - een verdere stap in het verwerken van het koloniale trauma.

"Voor heel veel mensen is praten over kleur iets wat je niet doet", zegt Roe, die haar onderzoek en film ook betrekt in haar promotieonderzoek aan de universiteit van Florida. Ras en huidskleur blijken vaak een taboeonderwerp, ook op Curaçao, waar Roe haar film draaide. Ondanks het taboe weet ze dertig mensen uit vijf, in alle opzichten van elkaar verschillende wijken van Willemstad zo ver te krijgen hun ideeën en gevoelens met de kijker te delen.

De regisseuse van de film Angela E. Roe en de co-regisseur Selwyn de Wind, zijn aanwezig tijdens het festival en zullen na de diverse vertoningen van hun film vragen uit het publiek beantwoorden.

Vertoningen:
Locatie: Rialto
MA 17 AUG – 19:00 get your tickets
WO 19 AUG – 19:30 get your tickets