World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Competitie & Awards


Lis Kogan
Lis Kogan studeerde af in de richting film aan de Universidade Federal Fluminense in Rio de Janeiro. Haar betrokkenheid bij de Braziliaanse cinema begon in 2000, toen zij in verschillende projecten Braziliaanse films promootte. Van 2007 tot 2010 was zij verantwoordelijk voor de programmering van het Rio de Janeiro Janeiro International Short Film Festival. Samen met andere curators en filmmakers richtte zij in 2009 het festival Semana dos Realizadores op, dat zich exclusief richt op contemporaine Braziliaanse film. In 2011 werd zij benoemd tot artistiek leider van dit festival.Op World Cinema Amsterdam ontmoet je inspirerende filmmakers van over de hele wereld en zie je hun indrukwekkende films.

Een aantal van hen is ook aanwezig op het festival voor Q&As na afloop van de films.
Opening & slot
Het festival, en daarmee het competitieprogramma, gaat op woensdag 10 augustus feestelijk van start met de exclusieve voorpremire van het Iraanse A Separation in aanwezigheid van de maker Asghar Farhadi. Op zaterdag 20 augustus wordt het competitieprogramma afgesloten met de slotfilm Once Upon a Time in Anatolia van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan.
Awards
Op de laatste dag van het festival, zondag 21 augustus, worden de World Cinema Amsterdam Awards uitgereikt. Met de hieraan verbonden geldprijzen van 7.500,- ondersteunt het festival de filmmakers in hun volgende project. De World Cinema Amsterdam Jury Award gaat naar een van de negen films uit het competitieprogramma. De World Cinema Amsterdam Parool Audience Award, wordt door het publiek toegekend aan de beste lange film uit het hele festivalprogramma.
Competitieprogramma
Het competitieprogramma van World Cinema Amsterdam 2012 telt negen zeer bijzondere films en neemt je mee op een wereldreis van allure langs Uruguay, Senegal, Indonesi, Mexico, Brazili, Jordani, Congo, Turkije en Iran - met werk van filmmakers die hun sporen al verdiend hebben, n eerste films van jonge, getalenteerde regisseurs. Genomineerd zijn Pablo Stoll Ward, Moussa Tour, Edwin, Ral Fuentes, Daniel Arago, Yahya Al Abdallah, Kim Nguyen, Umut Da? en Massoud Bakhshi. Hun films, sommige zijn al bekroond bij gerenommeerde buitenlandse festivals als Cannes of Berlijn, beleven tijdens het festival hun Nederlandse of Europese premire.

Het festival, en daarmee het competitieprogramma, gaat op woensdag 8 augustus feestelijk van start met de exclusieve voorpremire van 3 (Tres) van de maker Pablo Stoll Ward, die eerder successen vierde met 25 Watts en Whisky. Op zaterdag 18 augustus wordt het competitieprogramma afgesloten met de slotfilm A Respectable Family van Massoud Bakhski.

Awards
De ruggengraat van World Cinema Amsterdam wordt gevormd door het competitieprogramma, waarbij twee prijzen van elk 7500,- worden vergeven: de Jury Award (voor een van de negen genomineerde titels) en Audience Award (voor de film die van het publiek de hoogste waardering kreeg). Zaterdagavond wordt voorafgaand aan de filmvertoning de winnaar van de Jury Award bekendgemaakt. De winnaar van de Audience Award zal maandag 20 augustus via de media bekend worden gemaakt. Met deze prijzen ondersteunt het festival de winnaar bij zijn of haar volgende project.

Members of the jury

Marc_Boonen_portretfoto_juryformaat Marc Boonen
Vanaf het allereerste begin is Marc Boonen betrokken bij het wereldfilmfestival Open Doek in het Belgische Turnhout. Het festival, dat in 2012 twintig jaar bestaat, zal in 2013 onder een nieuwe naam samen gaan met Cinema Novo in Brugge. Marc Boonen zal over deze nieuwe organisatie de artistieke en algemene leiding voeren. Daarnaast is hij ook lid van enkele advies- en beoordelingscommissies, zoals het Kunstendecreet van de Vlaamse Overheid en het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Heddy_Honigmann_portretfoto_juryformaat Heddy Honigmann
De in Peru geboren documantairemaakster Heddy Honigmann is een van de bekendste filmmakers die Nederland rijk is. Ze studeerde film aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome, waarna ze in 1978 in Nederland kwam wonen. Haar bijna veertig titels omvattende oeuvre bestaat uit enkele speelfilms en tientallen documentaires, waarvan er vele op internationale filmfestivals zijn bekroond. Honigmann is een graag geziene gast in Rialto; meermaals heeft zij haar films persoonlijk toegelicht aan het publiek in Rialto.
Lis_Kogan_portretfoto_juryformaat Lis Kogan
Lis Kogan studeerde af in de richting film aan de Universidade Federal Fluminense in Rio de Janeiro. Haar betrokkenheid bij de Braziliaanse cinema begon in 2000, toen zij in verschillende projecten Braziliaanse films promootte. Van 2007 tot 2010 was zij verantwoordelijk voor de programmering van het Rio de Janeiro Janeiro International Short Film Festival. Samen met andere curators en filmmakers richtte zij in 2009 het festival Semana dos Realizadores op, dat zich exclusief richt op contemporaine Braziliaanse film. In 2011 werd zij benoemd tot artistiek leider van dit festival.


Share to Facebook Share to Twitter