World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Yasemin ?amdereli

Yasemin_Samdereli_kleinBiografie
De Duits-Turkse regisseur Yasemin ?amdereli (Dortmund, 1973) studeerde film aan Hochschule fr Fernsehen und Film in Mnchen. Vanaf 1994 was zij actief als regieassistent, scenarist en regisseur, voornamelijk voor televisie. Internationale ervaring deed zij op in 1997 als productieassistent bij Jackie Chans Who Am I? In 2002 maakte zij voor televisie de door haarzelf geschreven 'multi-culti' liefdeskomedie Alles getrkt! Vijf jaar later schreef ze mee aan de succesvolle tv-serie Trkisch fr Anfnger. In 2009 maakte ze haar speelfilmdebuut met Almanya een succesvol en meermaals bekroond debuut. In 2004 was zij te zien als actrice in de korte film Delicious van haar eveneens regisserende zuster Nesrin.

Filmografie
Features
2010 Almanya (Almanya Willkommen in Deuchland)
1996 Kreuz & quer

Shorts
2002 Sextasy
2001 Kismet
1996 Lieber Gott
1994 Schlussellcher

Yasemin ?amdereli is samen met haar zus Nesrin aanwezig op World Cinema Amsterdam 2011.