World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Umesh Vinayak Kulkarni

Umesh_Vinayak_Kulkarni-_Directors_portait_klein

Biografie
Umesh Vinayak Kulkarni, geboren in Pune in 1976, studeerde Rechten en Commercie. Umesh werkte als assistent-regisseur voor film- en documentairemakers Sumitra Bhave en Sunil Sukthankar. Aan het Film- en Televisie Instituut in India (FTII) specialiseerde hij in regisseren en in 2000 deed hij een zomer cursus aan La Femis in Parijs. Zijn FTII film Girni (de slijpmachine) won in 2005 de National Award voor beste korte film en beste regisseur. Zijn korte documentaire Three of Us ging op het Berlijnse film festival 2008 in premire en won vele internationale awards. Zijn debuutfilm Valu (de wilde stier) ging in premire op het Internationale Film Festival in Rotterdam 2008, tot genoegen van velen.

Filmografie
Features
2009 Vihir (The Well)
2008 Valu (The Wild Bull)

Shorts
2010 Gaarud (The Spell)
2010 Vilay (Dissolution)
2008 Three of Us
2005 Girni (The Grinding Machine)
2003 Darshan (Divine Sight)