World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Asghar Farhadi

Director_Asghar_Farhadi_websiteBiografie
Asghar Farhadi (Isfahan, 1972) was al tijdens zijn studie actief in de wereld van theater en film. Tijdens deze studie (Film- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Teheran) maakte hij zijn eerste super 8mm- en 16mm-films. Ook schreef en regisseerde hij in deze periode stukken voor het studententoneel, schreef hij werk voor de radio, en regisseerde diverse tv-series. In 1998 studeerde hij af. In 2003 debuteert hij als filmregisseur met Dancing in the Dust. Zijn internationale doorbraak volgde in 2009 met About Elly. Met deze film won hij bij het filmfestival van Berlijn in dat jaar de Zilveren Beer voor Beste Regie. Zijn nieuwste film A Separation (2011) werd in Berlijn bekroond met de Gouden Beer voor Beste Film.

Filmografie
Filmography Features
2011 A Separation (Jodaeiye Nader az Simin)
2009 About Elly (Darbareye Elly)
2006 Fireworks Wednesday (Chahar shanbeh-souri)
2004 Beautiful City (Shahr-e Ziba)
2003 Dancing In The Dust (Raghs dar ghobar)
Filmography Shorts
1998 The Wire (Sim)
1992 The Eyes (Cheshm-Ha)
1991 The Adventures of Mr. Filmmaker (Majerahaye
Filmsaz)
1990 The World of Walls (Donyaye divarha)
1989 Radio
1988 Janali
Features
2011A Separation(Jodaeiye Nader az Simin)
2009 About Elly (Darbareye Elly)
2006 Fireworks Wednesday (Chahar shanbeh-souri)
2004 Beautiful City (Shahr-e Ziba)
2003 Dancing In The Dust (Raghs dar ghobar)

Shorts
1998 The Wire (Sim)
1992 The Eyes (Cheshm-Ha)
1991 The Adventures of Mr. Filmmaker (MajerahayeFilmsaz)
1990 The World of Walls (Donyaye divarha)
1989 Radio
1988 Janali

Asghar Farhadi is aanwezig op World Cinema Amsterdam 2011.