World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Nuri Bilge Ceylan

Director_Once_UponBiografie
Nuri Bilge Ceylan (Istanboel, 1959) wordt gerekend tot de grote namen van de Europese cinema. Zijn oeuvre, dat zeven titels omvat, is met tientallen prijzen bekroond op de internationale filmfestivals. Na een studie elektrotechniek en het vervullen van zijn militaire dienstplicht besloot hij zich te gaan richten op film. Hij schreef zich in aan de faculteit Film van de Mimar Sinan Universiteit, een opleiding die hij niet voltooide. In 1993 begon hij, met minimale middelen te werken aan zijn eerste, korte film: Koza. Vier jaar later maakte hij Kasaba, zijn eerste lange film. Internationaal brak hij door met het veelbekroonde Uzak (2002). Zijn laatste film, Once Upon a Time in Anatolia (2010) won de Grote Juryprijs bij het filmfestival van Cannes in 2011).

Filmografie
Features
2010 Once Upon a Time in Anatolia (Bir zamanlar
Anadoluda)
2008 Three Monkeys ( maymun)
2006 Iklimler
2002 Uzak
1999 Mayis sikintisi
1997 Kasaba

Shorts
1995 Koza