World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Harud (Autumn)

Aamir Bashir | India | 2010 | 99 | Urdu gesproken, Engels ondertiteld

Harud1_website

Aamir Bashirs debuutfilm Harud (Autumn) speelt zich af in zijn geboortestreek Kasjmir, de plek die al decennia lang het middelpunt van de territoriale strijd tussen India en Pakistan is.
Na een mislukte poging om de grens naar Pakistan over te steken in de hoop een militant te worden, keert de zachtaardige Rafiq (Shahnawaz Bhat) terug naar zijn huis in Kasjmir. Zijn dorp lijkt constant onder vuur te liggen, militairen behoren tot het vaste straatbeeld en de vernedering van fouilleeracties tot de orde van de dag. De broer van Rafiq, fotograaf Tauqir, is n van de duizenden jonge mannen die zijn verdwenen sinds het begin van de opstand in Kasjmir. Rafiqs moeder hoopt nog altijd dat zij hem op een dag zal vinden, maar zijn vader (een rol van Gouden Beerwinnaar Reza Naji) lijkt de moed te hebben opgegeven. Het leven van Rafiq neemt een drastische wending wanneer hij de oude camera van zijn broer vindt. Maar de film leidt onverbiddelijk tot zijn tragische climax als een lam geslacht wordt op het offerfeest.
Harud (Autumn) is een rustige, ingetogen film. De stilte onderstreept de verstikking en de lusteloosheid, een onoverkomelijk gevolg van het leven onder vuur. Het karakteristieke gezicht en de doordringende ogen van debutant Shahnawaz Bhat zullen nog lang in je geheugen gegrift blijven.

Zondag 14 augustus, 21.45 uur, Rialto (regisseur aanwezig) get your tickets
Maandag 15 augustus, 19.30 uur, Rialto (regisseur aanwezig) get your tickets
Woensdag 17 augustus, 22.00 uur, Rialto (regisseur aanwezig) get your ticketsShare to Facebook Share to Twitter