World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Apichatpong Weerasethakul | Thailand, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje | 2010 | 113' | Thais gesproken, Nederlands ondertiteld
Uncle-Boonmee-2

In het eigenzinnige oeuvre van Apichatpong Weerasethakul zijn geest en materie, heden en verleden, werkelijkheid en verlangen voortdurend en op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden; hij creert daarmee een eigen universum waarin niets onmogelijk is.

Wanneer zijn nieren het begeven, besluit Oom Boonmee zijn laatste dagen door te brengen op het platteland, omringd door zijn geliefden. Aan zijn ziekbed verschijnt, verrassend genoeg, zijn overleden vrouw om voor hem te zorgen. Ook zijn zoon, die hij al lang geleden uit het oog verloor, keert - in een niet-menselijke vorm - huiswaarts. Nadenkend over de oorzaken van zijn ziekte, trekt Boonmee met zijn familie door het oerwoud op weg naar een mysterieuze grot bovenop een heuvel: de plek waar ooit zijn eerste leven begon.

Apichatpong nam zijn film op in het noordoosten van Thailand, de regio waar hij ook de inspiratie opdeed voor het personage Boonmee. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives was op het Filmfestival van Cannes de verrassende winnaar van de Gouden Palm. Juryvoorzitter Tim Burton prees de film om zijn volkomen originele gebruik van elementen uit het fantasygenre. Ook geeft de film volgens hem een specifiek inkijkje in de Thaise cultuur, in een tijd waarin films uit verschillende landen juist steeds meer op elkaar gaan lijken.

Zaterdag 14 augustus, 19.00 uur, Rialto
Zondag 15 augustus, 16.30 uur, Rialto