World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 ‚Äď 27 Augustus 2016

Monique Gardenberg | BraziliŽ | 2007 | 98í | Portugees gesproken, Engels ondertiteld
opaio

Musical, comedy, drama, documentaire, sitcom - met groot gemak mixt de Braziliaanse regisseur† Monique Gardenberg al deze genres tot een levendige mozaÔekvertelling over de bewoners van Pelourinho, het historische centrum van Salvador da Bahia. Ook het scenario is van haar hand.

Op de laatste dag van het Carnaval volgt Gardenberg de levens van een groot aantal, heel uiteenlopende personages. Wat de meesten gemeen hebben, is gebrek aan geld. Zin om flink te feesten hebben ze des te meer. Dat vraagt dus om creativiteit en heel veel vindingrijkheid. De door iedereen verafschuwde huiseigenares Dona Juana, wannabe-zangeres Roque, taxichauffeur Reginald en zijn vrouw Marina, de travestiet Yolanda, Carmen, die illegale abortussen uitvoert, de lesbische bareigenares Neuz„o en de sexy Rosa zijn enkele van de kleurrijke personages die de wereld van† ” PaŪ, ” bevolken.

Ondanks de vele muziek, humor en vrolijkheid heeft Gardenberg haar ogen niet gesloten voor de† sociale misstanden die† het bestaan in Pelourinho moeilijk maken. Thema's als racisme, (politie)geweld, drugs, werkeloosheid en corruptie komen in de film aan bod.

” PaŪ, ” werd in BraziliŽ dermate goed ontvangen dat een groot tv-station besloot een zesdelig televisievervolg op de film te maken. Gardenberg nam zelf de regie van drie afleveringen voor haar rekening.

Zaterdag 21 augustus, +/-† 21.30 uur, Marie Heinekenplein