World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

>> Home » Archief » 2010 » Special Events » Amsterdam Global City #2: Mexico

Norteado

Rigoberto Prezcano | Mexico, Spanje | 2009 | 94' | Spaans gesproken, Engels ondertiteld
Norteado-3

De trend om films te maken over mensen die de grens tussen Mexico en de VS illegaal oversteken krijgt een fris perspectief in deze subtiel uitgebalanceerde film van Rigoberto Prezcano. In een poging het onzekere leven te laten zien tussen wanhopige emigratiepogingen in concentreert hij zich op Andrs, die van Oaxaca naar Tijuana gaat om de grens over te steken. Dat loopt niet volgens plan en hij moet in Tijuana blijven, waar hij in een kruidenierswinkel gaat werken en bevriend raakt met de twee eigenaressen. Na elke mislukte poging keert Andres terug naar de winkel om te werken en slapen, vlak naast de enorme muur die hem scheidt van zijn doel.

Norteado gaat over de illusie die de Verenigde Staten vertegenwoordigen voor mensen die de grens willen oversteken op zoek naar een beter leven. Terwijl de relaties zich verdiepen en de persoonlijke verhalen naar boven komen, wordt de emotionele prijs van die banden met veel gevoel onderzocht. De oprechtheid van het verhaal wordt in evenwicht gehouden door een bevrijdende humor en adembenemende beelden die waardigheid verlenen aan Andrs en zijn medereizigers.

Norteado won de Latin Angel Award (Latin American Film Festival Utrecht 2010) en de KNF Award (Rotterdam International Film Festival 2010)

Zaterdag 14 augustus, 21.45 uur, Rialto
Maandag 16 augustus, 19.15 uur, Rialto
Zaterdag 21 augustus, 17.15 uur, Rialto