World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

>> Home » Archief » 2010 » Special Events » Opening & slot

Un homme qui crie

Mahamat-Saleh Haroun | Tsjaad, Belgi, Frankrijk | 2010 | 92 | Arabisch, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Un-homme-qui-crie-1
Dit aangrijpende vader-zoondrama, bekroond met de Juryprijs en genomineerd voor de Gouden Palm bij het filmfestival van Cannes 2010, vertelt het verhaal van een man die als gevolg van de burgeroorlog in zijn land speelbal wordt van het lot. Volgens Mahamat-Saleh Haroun kan de film gezien worden als een metafoor voor het Afrikaanse continent, waar vaders "een hypotheek nemen op de toekomst van komende generaties," aldus de maker.

De zestiger Adam, voormalig zwemkampioen, werkt als badmeester in een duur hotel in NDjamena. Wanneer het hotel wordt overgenomen door Chinese investeerders, wordt hij gedegradeerd tot portier. Zijn baan als badmeester moet hij uitgerekend aan zijn eigen zoon Abdel afstaan, die volgens zijn bazen "aantrekkelijker is voor het hotelpubliek". Vernederd door deze situatie, raakt hij vervuld van wrok.
In het land dreigt intussen een burgeroorlog; rebellen keren zich tegen de regering. Deze vraagt haar burgers een 'oorlogsbijdrage', in de vorm van geld of gevechtskracht. Adam is oud en berooid: hij heeft alleen zijn zoon. Onder druk van de locale autoriteiten stuurt hij Abdel de oorlog in. Hij krijgt echter al snel last van zijn geweten.

Donderdag 12 augustus, 21.30 uur, Rialto (regisseur aanwezig)
Vrijdag 13 augustus, 16.30 uur, Rialto (regisseur aanwezig)
Zondag 22 augustus, 19.15 uur, Rialto