World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Competitie & Awards

 

Een aantal van hen is ook aanwezig op het festival voor Q&As na afloop van de films.
 
Opening & slot
Het festival, en daarmee het competitieprogramma, gaat op woensdag 10 augustus feestelijk van start met de exclusieve voorpremire van het Iraanse A Separation in aanwezigheid van de maker Asghar Farhadi. Op zaterdag 20 augustus wordt het competitieprogramma afgesloten met de slotfilm Once Upon a Time in Anatolia van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan.
 
Awards
Op de laatste dag van het festival, zondag 21 augustus, worden de World Cinema Amsterdam Awards uitgereikt. Met de hieraan verbonden geldprijzen van 7.500,- ondersteunt het festival de filmmakers in hun volgende project. De World Cinema Amsterdam Jury Award gaat naar een van de negen films uit het competitieprogramma. De World Cinema Amsterdam Parool Audience Award, wordt door het publiek toegekend aan de beste lange film uit het hele festivalprogramma.
 

Competitieprogramma
Het competitieprogramma van World Cinema Amsterdam 2013 telt acht zeer bijzondere films en neemt je mee op een wereldreis van allure langs Uruguay, Filipijnen, Indonesi, Mexico, Brazili, Isral, Mozambique, Jamaica en Iran - met werk van filmmakers die hun sporen al verdiend hebben, n eerste films van jonge, getalenteerde regisseurs. Genomineerd zijn Ritesh Batra, Asghar Farhadi, Carlos Machado Quintela, Brillante Mendoza, Licinio AzevedoGabriel Drak, Allan Ribeiro, Sebastin Lelio. Hun films, sommige zijn al bekroond bij gerenommeerde buitenlandse festivals als Cannes of Berlijn, beleven tijdens het festival hun Nederlandse of Europese premire.

Het festival, en daarmee het competitieprogramma, gaat op woensdag 7 augustus feestelijk van start met The Lunchbox, een heerlijk feelgood verhaal uit India  van de maker Ritesh Batra. Op zaterdag 17 augustus wordt het competitieprogramma afgesloten met de slotfilm Gloria van Sebastian Lelio

Awards
De ruggengraat van World Cinema Amsterdam wordt gevormd door het competitieprogramma, waarbij twee prijzen van elk 5000,- worden vergeven: de Jury Award (voor een van de acht genomineerde titels) en Audience Award (voor de film die van het publiek de hoogste waardering kreeg). Zaterdagavond wordt voorafgaand aan de filmvertoning de winnaar van de Jury Award bekendgemaakt. De winnaar van de Audience Award zal maandag 20 augustus via de media bekend worden gemaakt. Met deze prijzen ondersteunt het festival de winnaar bij zijn of haar volgende project.

Members of the jury

Tessa Boerman - photo by Samul Reiziger2

TESSA BOERMAN
Tessa Boerman studeerde documentaire aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, waarna zij als programmamaker voor de VPRO werkte en documentaires maakte voor verschillende publieke omroepen. Daarnaast organiseerde zij filmprogrammas en debatten over visuele cultuur, beeldvorming en identiteit en programmeerde zij Afrikaanse diaspora-cinema. Boerman nam plaats in uiteenlopende adviescommissies op het gebied van kunst en media, en was kroonlid van de Raad voor Cultuur.

 

 

 

 
Lorna Tee2

LORNA TEE 
Lorna Tee is een producent die haar tijd verdeelt tussen Azi en Europa. Tussen 2005 en 2010 stond ze aan het hoofd van de afdelingen marketing en distributie voor Focus Film Hong Kong, nam het initiatief voor de Asian Film Awards, gaf leiding aan het kantoor in Azi van het toonaangevend filmblad Variety en was algemeen manager voor het fonds Irresistible Films. Op dit moment werkt zij namens haar eigen productiebedrijf Paperheart ( Maleisi ) samen met productiebedrijf October Pictures (Hong Kong) aan de productie van verschillende Aziatische films.

Peggy Brandon1

PEGGY BRANDON
Peggy Brandon richtte zich tijdens haar studie Japanse Taal en Cultuur onder andere op antropologie, communicatie, media en film. Na een carrire in pr, reclame en sponsoring heeft zij als directeur van het Sieboldhuis in Leiden en lid van het bestuur van filmhuis Rialto haar kennis van niet westerse films sinds 2001 uitgebreid en verdiept. Brandon is lid van verschillende besturen en raden in het culturele veld.Share to Facebook Share to Twitter