World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem

RONIT & SHLOMI ELKABETZ | ISRAL, FRANKRIJK, DUITSLAND | 2014 | 115' | HEBREEUWS, FRANS, ARABISCH GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Gett 3

Dit ijzersterke en adembenemende rechtbank-/echtscheidingsdrama van broer en zus Shlomi en Ronit Elkabetz is het derde deel van een trilogie over de huwelijkse perikelen van Viviane Amsalem, gespeeld door Ronit Elkabetz zelf. In het eerste deel, To Take a Wife (2004), raakt Viviane, moeder van vier, steeds meer vervreemd van haar afstandelijke man, maar verlaat hem niet. In 7 Days (2008), het tweede deel, leeft ze inmiddels apart van haar man, ook al wordt haar dat door iedereen in de familie kwalijk genomen.

In Gett, the Divorce Trial of Viviane Ansalem probeert Viviane officieel van hem te scheiden, maar dat blijkt vrijwel onmogelijk. Haar man moet namelijk instemmen met een scheiding, en die weigert categorisch. Er rest Viviane geen andere mogelijkheid dan de zaak aanhangig te maken bij een religieuze rechtbank; het zijn immers de rabbijnen die beslissen over huwelijk n scheiding. Zij moet deze niet bepaald vrouwvriendelijke en tegelijk uiterst spitsvondige rechters ervan zien te overtuigen haar de 'gett' te geven, het handgeschreven document dat de echtscheiding bekrachtigt.

Met messcherpe dialogen, intelligente cameravoering en de nodige humor brengt het regisseursduo Vivianes bijna wanhopige strijd tegen het door en door patriarchale joodse rechtssysteem in beeld. Het sublieme acteerwerk van Ronit Elkabetz, die al vergeleken werd met Anna Magnani, maakt het plaatje compleet.

Distributie: vanaf 4 september 2014, Cinemien.Vertoningen
Locatie: Rialto
DO 14 AUG 20.30 (opening) get your tickets
VR 15 AUG 11.00 get your tickets
ZO 17 AUG 19.00 get your tickets

Locatie: De Balie
DO 21 AUG 19.15 get your tickets