World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Difret

ZERESENAY BERHANE MEHARI | ETHIOPI | 2013 | 99' | AMHAARS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Difret 1

"Het is inspirerend om te zien hoe zo'n belangrijk verhaal zo mooi en met zoveel creatief talent verbeeld wordt", aldus Hollywood-ster Angelina Jolie, die als uitvoerend producent haar naam verbond aan dit speelfilmdebuut van de Ethiopische regisseur Zeresenay Mehari.

Al sinds mensenheugenis is de 'telefa' een geaccepteerde traditie op het Ethiopische platteland - huwelijk door ontvoering. Maar niet elke vrouw legt zich daar bij neer. Mehari vertelt het verhaal van zo'n vrouw.

De 14-jarige Hirut is op weg van school naar huis als ze ontvoerd wordt door zeven mannen. Een van hen is een eerder afgewezen aanzoeker, die nu op 'traditionele' wijze zijn bruid probeert te krijgen. 's Nachts wordt ze verkracht, waarmee haar lot bezegeld lijkt. De volgende ochtend probeert Hirut te ontsnappen; in de schermutselingen die volgen, schiet ze haar aanstaande man dood. Dat heeft grote gevolgen, want het lokale recht vereist nu dat zij hiervoor ter dood moet worden gebracht. Dan grijpt advocaat Meaza Ashefani in. Zij weet Hirut in voorlopige veiligheid te brengen en begint aan de belangrijkste zaak uit haar carrire. Ze stelt dat Hirut handelde uit noodweer en dus vrijgesproken moet worden. De lokale gemeenschap denkt er echter heel anders over. Winnaar Publieksprijs van Sundance Film Festival en het Berlijn Film Festival 2014.

Regisseur Zeresenay Berhane Mehari is aanwezig tijdens het festival en zal na de diverse vertoningen van zijn film vragen uit het publiek beantwoorden.

Distributie: vanaf 1 januari 2014, Cinart.


Vertoningen
Locatie: Rialto
ZA 23 AUG 21.00 get your tickets
ZO 24 AUG 19.45 get your tickets

Locatie: De Balie
ZO 24 AUG 16.45 get your tickets

Locatie: VU Campus
VR 5 SEPT 20.15 (klik hier voor meer info en kaarten)