World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Zomers voorproefje in het Vondelpark

Vrijdagavond vond de eerste preview van de vierde editie van het World Cinema Amsterdam filmfestival plaats in het Vondelpark Openluchttheater. De ontspannen bezoekers stroomden net na zonsondergang het mooi verlichte openluchttheater binnen, waar het grote bioscoopscherm al werd opgebouwd. Nathalie Maciesza was erbij.


IMG 5108In afwachting van de film kon iedereen genieten van biertje en wat hapjes op de tribunes, klapstoeltjes en de vele picknicktafels bij de bar en op de balkons. Deze eerste van in totaal vier openluchtvoorstellingen werd geopend door Raymond Walravens, directeur van het WCA, die zijn enthousiasme over de mooie locatie uitsprak en het festival dat aanstaande woensdag officieel begint aankondigde. Helemaal passend bij de zomerse temperaturen werd de Argentijnse comedy Das de Vinilo van regisseur Gabriel Nesci vertoond; een film over vrouwen, muziek, maar bovenal over vriendschap.

Das de Vinilo is een soort Argentijnse Alles is liefde, zegt een van de bezoekers die met een vriendin en wat drankjes de film aan het bekijken is. In plaats van de oer-Hollandse Sinterklaas, is muziek echter de kern van deze romantische feel good-film.Das de Vinilo vertelt het verhaal van vier jeugdvrienden wiens vriendschap sterk is geworden door hun gedeelde liefde voor muziek en oude LPs. Nu ze volwassen zijn geworden, delen ze daarbij ook een liefde voor vrouwen. Maar het blijkt moeilijker dan gedacht voor hen om te accepteren dat muziek in deze fase van hun leven wellicht niet op de eerste plaats komt.

De film zit vol uitstekende grappen, die ervoor zorgen dat het publiek herhaaldelijk in lachen uit   Save barst. Zo maakt een van de vier mannen deel uit van een Beatles-coverband The Hitles, die steevast The Hitlers wordt genoemd, en ontwikkelt een van de andere mannen een tijdelijke doofheid nadat hij is gedumpt door zijn vriendin, wat voor hilarische situaties zorgt. Het is een toegankelijke en intelligente comedy. Het feit dat het een Spaanstalige film is, zorgt voor een extra zomerse sfeer, zegt een andere bezoeker, Ik ben benieuwd naar de andere films van het festival, want dit was een goed begin.

Das de Vinilo is nog te zien op woensdag 14 augustus (Marie Heinekenplein) en donderdag 15 augustus (Rialto).