World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Quitte le Pouvoir

Quitte le Pouvoir is een documentaire over de band Y'en a Marre (We zijn het zat), vier jonge rappers uit het Senegalese Dakar, die ten tijde van de presidentsverkiezingen moeten kiezen hoe ze hun afkeer van de zittende president duidelijk moeten maken. Ze kiezen voor de vreedzame weg en worden zo het boegbeeld van een nationale protestbeweging. Met animatie en natuurlijk heel veel muziek. Quitte le Pouvoir was op zondag in premiere bij World Cinema vertoond. Maar wat vonden onze bezoekers er zo goed aan?

WCA People QUITTE LE POUVOIR Anne LvIAnne, Amsterdam.
"Ik vind het geweldig om te zien hoe de rappers van 'Y'en a Marre' zich inzetten. Ik vind het heel sterk dat zelfs wanneer ze verslagen dreigen te worden, ze toch weer bij elkaar komen en de energie hebben om door te gaan. Ze laten zich niet van de wijs brengen. Ze hebben bepaalde doelen in hun hoofd en daar gaan ze voor. Ik ben ook heel blij dat de rappers hier nu zijn, en op deze manier credits krijgen voor alles dat ze hebben bereikt. Het is echt een film die je raakt tot in je botten."

WCA People QUITTE LE POUVOIR Donald LvIDonald, Amsterdam.
"Dit is de tweede keer dat ik de documentaire zie, en deze keer vond ik 'm nog beter. Het is mooi dat de rappers jonge mensen weten te bereiken en ook andere Afrikaanse landen proberen te helpen. De momenten waarop je zag hoe het leger zich in de protesten mengde waren aangrijpend voor mij, aangezien ik Amerikaans ben en in Amerika hetzelfde zie gebeuren. De groep probeerde geweldloos te protesteren, maar werd toch beschoten, en er reed zelfs een tank over iemand heen. Het is moeilijk te begrijpen dat landgenoten elkaar dit aandoen."

WCA People QUITTE LE POUVOIR Maya LvIMaya, Amsterdam.
"Ik moet alles nog even verwerken! Het is gewoon zo'n andere wereld die je ziet. Door deze documentaire besef ik dat ik meer wil weten over dit land. Ik wil begrijpen wat daar precies speelt omdat het verhaal je zo raakt en direct confronteert. Ik vind het moeilijk voor te stellen hoe het is om zo uitgedaagd te worden tot geweld, maar er dan toch in te slagen de vrede te bewaren. Ik denk dat je daar best veel kracht voor nodig hebt."Tekst: Loes van Iperen

Lees ook:

World Cinema People over Difret
World Cinema People over Igl
World Cinema People over Club Sandwich
World Cinema People over Retrato de un comportamiento animal
World Cinema People over Still the Water
World Cinema People over The Third Side of the River
World Cinema People over Araf
World Cinema People over Radical Friends
Wolrd Cinema People over Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem
World Cinema People over A Wolf at the Door