World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Ronit Elkabetz jury voorzitter in Cannes

De regisseuse/actrice van Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem, openingsfilm van de afgelopen editie, gaat het voorzitterschap van de jury Semaine de la Critique in Cannes op zich nemen.

ronit elkabetz

Ronit Elkabetz is een van de meest opvallende persoonlijkheden die de Isralische cinema kent. Deze gevierde actrice, scenarioschrijver en regisseuse, maakte haar debuut in The Appointed geregiseerd door Daniel Wachsmann (1989).

Ze speelt vooral  krachtige rollen. Door haar acteerwerk in Late Marriage van Dover Kosashvili (2001), won ze haar tweede Isralische Ofir voor Beste Actrice (haar eerst Ofir had ze al gewoonen in 1994 met haar rol in Sh'chur van Shmuel Hasfari). Ze speelde ook in de film Or van Keren Yedaya (2004) die in Cannes de Camra d'Or won in 2004. Met haar rol in The Band's Visit van Eran Kolirin (2007) won ze nog een andere Ofir award voor Beste Actrice.

In Frankrijk, werkt ze met Andr Tchin (The Girl on the Train, 2009), Pascal Elbe (Turk's Head, 2010) en Brigitte Sy (Free Hands, 2010). Daarnaast heeft ze regisseerde drie speelfilms in samenwerking met haar broer Shlomi: To Take a Wife (2004), winnar van het Publieksprijs in Venice Film Festival, Shiva (2008) en Gett: The Divorce Trial of Viviane Amsalem, geselecteerd bij Cannes Directors' Fortnight in 2014, en openingsfilm van ons jubileum editie.

Bekijk foto's van de openingsavond van 2014.

Lees hier het interview met Ronit en Shlomi Elkabetz dat gedaan werd tijdens World Cinema Amsterdam 2014.