World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Publieksfavoriet Difret in de Nederlandse theaters

Afgelopen editie won de Ethiopische film Difret, speelfilmdebuut van regisseur Zeresenay Mehari, de World Cinema Amsterdam Publieksprijs met een score van 4,5 uit 5. Vanaf 21 mei is de film dagelijks te zien in Rialto.

difret-726x400

Al sinds mensenheugenis is de 'telefa' een geaccepteerde traditie op het Ethiopische platteland - huwelijk door ontvoering. Maar niet elke vrouw legt zich daar bij neer. Mehari vertelt het verhaal van zo'n vrouw.

De 14-jarige Hirut is op weg van school naar huis als ze ontvoerd wordt door zeven mannen. Een van hen is een eerder afgewezen aanzoeker, die nu op 'traditionele' wijze zijn bruid probeert te krijgen. 's Nachts wordt ze verkracht, waarmee haar lot bezegeld lijkt. De volgende ochtend probeert Hirut te ontsnappen; in de schermutselingen die volgen, schiet ze haar aanstaande man dood. Dat heeft grote gevolgen, want het lokale recht vereist nu dat zij hiervoor ter dood moet worden gebracht. Dan grijpt advocaat Meaza Ashefani in. Zij weet Hirut in voorlopige veiligheid te brengen en begint aan de belangrijkste zaak uit haar carrire. Ze stelt dat Hirut handelde uit noodweer en dus vrijgesproken moet worden. De lokale gemeenschap denkt er echter heel anders over. Winnaar Publieksprijs van World Cinema Amsterdam, Sundance Film Festival en het Berlijn Film Festival 2014.

Bekijk de foto's van de slotavond van 2014.

Lees hier het interview met Zeresenay Mehari @World Cinema Amsterdam 2014.

En wat vond het publiek van de film? Lees het in World Cinema People: Difret.