World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema Amsterdam voorproefje: Taxi Teheran

Speciaal voor de premire van Taxi Teheran donderdag 11 juni om 19.30 uur heeft World Cinema Amsterdam Sahand Sahebdivani uitgenodigd. Hij zal de film zal inleiden. Sahebdivani is een Iraanse storyteller, schrijver, muzikant en eigenaar van cultureel centrum Mezrab. Toen hij drie jaar oud was, ontvluchtten zijn ouders geboorteland Iran. Hij vertelt verhalen om zijn familiegeschiedenis en cultuur levend te houden.

TaxiTeheran facebook

Taxi Teheran
De carrire van de veel gelauwerde Iraanse regisseur Jafar Panahi wordt gedomineerd door censuur, verboden, arrestaties en gevangenschap. De Iraanse overheid is er veel aan gelegen Panahi monddood te maken, maar succesvol is ze daarin niet. Een filmverbod van twintig jaar, opgelegd in 2010, legde hij naast zich neer: "Niemand kan me tegenhouden films te maken - juist als ik in de hoek wordt gedrukt, verandert in mijn innerlijk de drang tot scheppen in een absolute noodzaak." En dus maakte hij Taxi Teheran, een film met een anonieme cast (het kan immers gevaarlijk zijn in een Panahi-film mee te spelen), waarvoor hij bij het afgelopen filmfestival van Berlijn o.m. bekroond werd met de Gouden Beer.

Het gegeven is even simpel als effectief: een taxi rijdt door de straten van Teheran, de gesprekken met de passagiers geven een realistisch beeld van het alledaagse leven in de Iraanse hoofdstad. Panahi speelt zelf de taxichauffeur.

Koop je kaartje via deze link.