World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Openingsfilm bekend: Ixcanul (Jayro Bustamante)

De 6e editie van World Cinema Amsterdam (14 t/m 23 aug) wordt officieel geopend op vrijdag 14 augustus in Rialto met IXCANUL, een film uit Guatemala van de debuterend regisseur Jayro Bustamante.

 Ixcanul 01

'Hypnotiserend mooi', zo omschreef het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety dit speelfilmdebuut van de Guatemalteekse regisseur Jayro Bustamante. De film bleef dan ook niet onopgemerkt: bij het filmfestival van Berlijn werd IXCANUL bekroond met de prestigieuze Alfred Bauer Prijs, terwijl het Mexicaanse filmfestival van Guadalajara zowel film als regisseur de hoogste prijs toebedeelde.

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria. Zij hoort bij een kleine, Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders. Wil zij vooral naar de stad, hij heeft zijn blik op Amerika gericht dat immers 'aan de ander kant van de vulkaan' ligt. Voor een Maya is het echter heel moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld. Als Maria zwanger raakt en er complicaties optreden, moet ze naar de stad voor medische zorg.

Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met deze film een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap n in een visueel overdonderende stijl.

IXCANUL is tijdens World Cinema Amsterdam te zien in Rialto en in de Balie.