World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Thema van dit jaar: Cine Caribe!

Het thema van dit jaar is bekend: Cine Caribe! Een programma vol met het beste en het mooiste uit Cuba, Jamaica, Trinidad & Tobago, de Dominicaanse Republiek, Curacao en Hati.

 art connect 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Filmstill: ART CONNECT | Miquel Galofr | Trinidad & Tobago | 2014

Het ene na het andere filmtalent uit de Cariben dient zich aan. Reden voor World Cinema Amsterdam om nader in te zoomen op dit gebied. WCA heeft een prachtig uitgebreid programma samengesteld met ruim twintig speelfilms, documentaires en shorts. Ook wordt het festival weer geopend en afgesloten met twee knallende en exotische feestjes!

Cuba, het grootste Caribische eiland, kent de grootste filmproductie van de regio. Niet verwonderlijk dus dat dit eiland met vier speelfilms en vier korte films ruim vertegenwoordigd is. Opvallend is dat de filmmakers voornamelijk onderwerpen aansnijden die voorheen taboe waren. Zo schetst Carlos M. Quintela in HIVOS Tiger Award-winnaar LA OBRA DEL SIGLO een psychologisch ontluisterend portret van drie mannen tegen de achtergrond van een totaal mislukt bouwproject, terwijl Marilyn Solaya in haar VESTIDO DE NOVIA het thema transseksualiteit aansnijdt. Ernesto Daranas Serrano's CONDUCTA, te zien in de openlucht, toont hoe armoede en drugsverslaving het leven van een jochie en diens lerares ondermijnen. Verder ook te zien in World Cinema Amsterdam zijn drie korte films van de jonge en zeer getalenteerde Maryulis Alfonso Yero (LUI-ELLE, LAS VENTANAS en RESINA). Net als Quintela zal zij aanwezig zijn tijdens het festival.

Meer Cariben
Het gehele programma wordt donderdag 30 juli bekendgemaakt. Maar hier alvast een voorproefje met onder andere twee hele verschillende creaties uit Trinidad & Tobago. In GOD LOVES THE FIGHTER van Damian Marcano wordt duidelijk dat voor veel mensen die het moeilijk hebben in Trinidad & Tobago het vrijwel onmogelijk is om op een eerlijke manier de kost te verdienen. Daartegenover laat Miquel Galofrs in de indrukwekkende documentaire ART CONNECT zien hoe kunst een positief effect kan hebben op achterstandsjongeren uit de arme en criminele streek Laventille. Uit de Dominicaanse Republiek komt DLARES DE ARENA van Laura Amelia Guzmn en Israel Crdenas, een verhaal waarin een rijke westerse toeriste een liefdesaffaire begint met een plaatselijke bewoonster, iemand voor wie de relatie in ieder geval brood op de plank betekent. Verder programmeert WCA twee bijzondere films uit Curaao, allebei Nederlandse premires: de documentaire SOMBRA DI KOL van regisseuse Angela Roe (aanwezig tijdens het festival), waarin dertig mensen uit het Curaaose Willemstad hun gevoelens delen over ras en huidskleur, en SENSEI REDENSHON de debuutfilm van de in Nederland opgeleide, maar op Curaao woonachtige regisseur German Gruber Jr., een spannend verhaal, vol uitstekend gechoreografeerde vechtscnes, over het maken van keuzes en verzoening. DoP en executive producer van de film, Ewoud Bon, is aanwezig tijdens het festival en zal na de vertoning van de film vragen uit het publiek beantwoorden.

Dansen in Rialto
Natuurlijk zijn er dit jaar ook swingende feestjes. Op zaterdag 15 augustus trapt het festival af met het bruisende Latin feestje Fiesta Latinoamericana Cuban Style van Muchachas Borrachas. Vanaf 23:00 barst het festijn los met de dj's Fernando en Armenio. World Cinema Amsterdam wordt afgesloten op zaterdag 22 augustus met Yard Vibes. Een vrolijk Caribisch feest georganiseerd door Caribbean Creativity. Onder begeleiding van DJ radical Hifi, DJ Sotu The Traveller, DJ Rowstone en DJ Madbwoy is Rialto deze avond the place to be!