World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Competitieprogramma 2015: 9 films uit 9 landen

Het competitieprogramma van onze 6de editie is bekend! Dit jaar vertonen we negen films uit negen verschillende landen, allemaal maken ze kans op de World Cinema Amsterdam Jury Award. Bij vier van de negen genomineerde titels gaat het om de debuutfilm van de betreffende maker.

De winnaar van de World Cinema Jury Award ontvangt een aanzienlijk geldbedrag dat hij of zij kan gebruiken bij het realiseren van een volgend filmproject. Alle competitiefilms zijn te zien in Rialto en in De Balie.

De negen genomineerden
Negen films uit negen verschillende landen zijn genomineerd voor de World Cinema Jury Award 2015:

Ixcanul 02

IXCANUL (J. Bustamante, Guatemala, Frankrijk, 2015) - opening & NL premire*
Het Maya-volk speelt in de Guatemalteekse samenleving een ondergeschikte rol. Reden voor regisseur Bustamante om hen een stem te geven. Hij doet dat met dit veelgeprezen coming-of-drama over de 17-jarige Maria, die weliswaar reeds 'weggegeven' is, maar kiest voor Pepe. Beiden dromen van een leven elders.

Boda Boda Thieves 1

THE BODA BODA THIEVES  (Donald Mugisha, Oeganda, Zuid-Afrika, Kenia, Duitsland, 2015) -  Nederlandse premire
Afrikaanse bewerking van klassieker FIETSENDIEVEN. Werkloze tiener Abel ziet zich gedwongen het werk van zijn vader over te nemen. Deze is motortaxichauffeur in de Oegandese hoofdstad Kampala. Na een criminele stommiteit wordt de motor gestolen. Er zit niets anders op dan in de grote stad te gaan zoeken.

Caballos 2CABALLOS (Fabin Surez, Cuba, 2015) - wereldpremire*
De eenzame Robi raakt verzeild in een driehoeksverhouding met de zieke Salomon en de mysterieuze zangeres Galaxia. Met weinig middelen, maar met veel artistieke lef liet de Cubaanse regisseur Surez zich voor dit originele zwart-wit juweeltje inspireren door het werk van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe en zangeres Patti Smith.

MUSTANG 01

MUSTANG (Deniz Gamze Ergven, Turkije, Frankrijk, Duitsland, Qatar, 2015) - NL premire *
Turkije, een dorpje aan de Zwarte Zee: na school gaan de vijf ouderloze zusjes Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay mee met een paar jongens uit hun klas naar het strand om daar een beetje te stoeien. Als hun voogden daarachter komen, zijn de gevolgen ernstig: hun huis verandert in een gevangenis.

Necktie Youth 1

NECKTIE YOUTH (Sibs Shongwe-La Me, Zuid-Afrika, Nederland, 2015) - NL premire *
Verveling, alcohol en antidepressiva domineren het leven van de welgestelde jongeren uit het Zuid-Afrikaanse Sandton, een chique wijk van Johannesburg. De 19-jarige Emily heeft zelfmoord gepleegd. Maar waarom? Haar vrienden geven hun kijk op de zaak. De eerste post-apartheid generatie heeft zo haar eigen problemen.

Our Little Sister 2OUR LITTLE SISTER (Kore-eda Hirokazu, Japan, 2015) - Nederlandse premire
De drie zussen Sachi, Yoshino en Chika komen bij de begrafenis van hun vader, die hen 15 jaar eerder in de steek liet, tot de ontdekking dat ze een 13-jarig halfzusje hebben: Suzu. De drie besluiten voor Suzu te gaan zorgen. Maar dat geeft problemen, want Sachi heeft het haar vader nooit vergeven dat hij ervandoor ging.

Que Horas Ela Volta copyright Gullane Filmes Aline Arruda Keystill 1

QUE HORAS ELA VOLTA? (Anna Muylaert, Brazili, 2015) - NL premire 
Huishoudster Val woont al jaren in bij haar werkgevers, een rijk gezin in So Paulo. Op een dag krijgt ze bericht van haar dochter Jessica: of ze even bij moeder mag logeren. En natuurlijk is ze welkom. De sprankelende Jessica blijkt zo haar eigen ideen te hebben over de bestaande verhoudingen in het huis...

Refugiado 1REFUGIADO (Diego Lerman, Argentini, 2015) - Nederlandse premire
Buenos Aires: de moeder van de 8-jarige Matias is door haar man het ziekenhuis in geslagen. Eenmaal hersteld besluit ze dat nu de maat vol is en zoekt met haar zoon toevlucht in een Blijf-van-mijn-lijfhuis. Maar ook daar is ze niet veilig voor haar gewelddadige echtgenoot. De twee slaan op de vlucht.

DHEEPAN - Still 2

DHEEPAN (Jacques Audiard, Frankrijk, 2015) - slotfilm & Nederlandse premire
Winnaar Gouden Palm, Cannes 2015. Op het eind van de burgeroorlog op Sri Lanka besluit Tamil Tijger Sivadhasan te vluchten. Hij steelt de identiteit van een dode, en vlucht met een vrouw en een kind, zodat ze samen een voor een gezinnetje kunnen doorgaan. Ze belanden uiteindelijk in Parijs - daar is het niet veel beter dan op Sri Lanka.

(* debuutfilm)

Het volledige programma en het programmashema is vanaf 30 juli te vinden op deze website. Dan start ook de kaartverkoop.