World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Op vrijdagavond rond half tien was het goed druk bij het openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark. Bezoekers hadden in afwachting van de eerste film van World Cinema Amsterdams openluchtprogramma, Conducta, een goed plekje uitgezocht. Helaas, door technische reden, kon de film van Ernesto Daranas Serrano niet vertoond worden. Gelukkig had het festival een Plan B: A los 40 van Bruno Ascenzo (Peru, 2014). Verslaggever Ayden Dijkstra was erbij.

 7aug 11

Foto van Marieke Hogeboom

Het is de perfecte avond om een filmpje te pakken in de buitenlucht, geen wolk aan de lucht en een temperatuur waarbij je nog steeds in je korte broek rond kunt lopen. Het is dan ook niet gek dat het Vondelpark Openluchttheater gezellig druk is op het moment dat de film Conducta start. Helaas wordt de film na enkele minuten stopgezet door technische problemen. Maar het publiek komt om een film te zien en dat krijgt het dus ook te zien. Plan B wordt in werking gezet terwijl er om mij heen even gediscussieerd wordt over de herkomst van de film. "Is het nou Peruaans of Peruvaans?"

De Peruviaanse komedie A los 40 van regisseur Bruno Ascenzo, gaat over Lourdes, Julia, Francesca, Sofia, Anita en Barbara die 25 jaar geleden bij elkaar in de klas zaten. Nu ze allemaal begin veertig zijn heeft Lourdes een reünie-lunch georganiseerd waar zowel de dames en hun partners voor zijn uitgenodigd. Zoals bij elke reünie wordt er niet alleen gelachen, ook het leven en de waarheid grijpen hun kans om de dames te confronteren. Want ze hebben allemaal zo hun eigen redenen om wel, of juist helemaal niet bij de reünie aanwezig te zijn.

Al in de eerste minuten van de film zorgen de rappe Spaanse taal en het hoge tempo van de scène's, ervoor dat je meteen in de film zit. De humoristische maar toch herkenbare wereld laten het publiek eerst stiekem giechelen en vervolgens schaamteloos lachen. De thema's liefde, relaties, ouder worden en ouder zijn, worden niet op een unieke manier aangesneden, maar dat is duidelijk ook niet de bedoeling van Bruno Ascenzo. A los 40' is geen zware of ingewikkelde film, maar een film die makkelijk wegkijkt en dus goed voor een warme zomeravond als deze, waarop je gewoon wil lachen met een koud drankje in je hand.

Conducta van Ernesto Daranas Serrano wordt vanavond bij het Vondelpark Openluchtheater vertoond. A los 40 is er nog buitenlucht te zien op vrijdag 21 augustus op het Marie Heinekenplein en bij de Q-Factory op zaterdag 22 augustus.

Gerelateerde artikelen:
World Cinema People: A los 40
1ste openlucht in het Vondelpark in beeld

Lees ook: