World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Ixcanul

World Cinema Amsterdam trapte gisteren af met Ixcanul van regisseur Jayro Bustamante. In de film volgen we het verhaal van het 17-jarige Maya-meisje Maria uit Guatemala, dat een gearrangeerd huwelijk te wachten staat. Haar grote drang naar vrijheid echter leidt tot een onvermijdelijke uitbarsting. Wat vonden onze bezoekers van de openingsfilm?

 

Esther - copiaEsther (54 jaar, actrice, woonachtig in Amsterdam)

"Ik vond Ixcanul bijzonder mooi gefilmd! Prachtige fotografie en ook goed geacteerd. Bepaalde shots van de film vond ik zelfs adembenemend. Een kleine kanttekening: je merkt wel dat het een debuutfilm is, want het thema is niet heel erg vernieuwend. Ik ga zelf vaak naar de film dus ik weet waar ik over praat."

 

 

Kari - copiaKari (40 jaar, communicatieadviseur bij OneWorld, woonachtig in Amsterdam)

"In n woord: mooi. De kleuren, het acteerwerk, het meisje Maria met haar intrigerende, diepe blikken... Het zorgde ervoor dat ik helemaal in het verhaal gezogen werd. De film is respectvol gemaakt en intiem. En laat zien dat je door omstandigheden niet altijd je eigen keuzes kunt maken en het leven daardoor anders loopt dan je zou willen."

 

 

Peter en Fabienne - copiaPeter (40 jaar, sportjournalist, woonachtig in Amsterdam) en Fabienne (30 jaar, regisseuse, woonachtig in Amsterdam)

"Om te beginnen is het natuurlijk een vreselijk tragisch verhaal. Wat verder opvalt is het uitstekende acteerwerk en de moeder-dochter relatie die heel intiem is neergezet. In de film wordt veel gebruik gemaakt van close-ups, wellicht om de kijker meer te betrekken bij het verhaal. Soms komt dat iets t dichtbij; bijvoorbeeld in die scene dat een varken geslacht wordt."

 

Tekst en fotografie: Sarah Spaans

Lees ook: