World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over The Boda Boda Thieves

The Boda Boda Thieves schets een wereld gedomineerd door armoede en corruptie doormiddel van hoofdpersoon Abel: een werkloze tiener in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Zijn familie leeft in armoede. Als zijn vader gewond raakt krijgt Abel de motortaxi, ookwel boda boda, om de schulden van de familie weg te werken. Abel krijgt veel verleidingen en maakt verkeerde keuzes. In plaats van keihard te werken voor zijn vader gebruikt hij de boda boda voor criminele doeleinden. Dat deze keuze niet verstandig was merkt Abel als zijn boda boda wordt gestolen. Terwijl hij liegt tegen zijn vader voert hij een race tegen de klok om de motortaxi op tijd terug te krijgen. Wat vonden de bezoekers van deze film van Donald Mugisha?

IMG 3956Rudi, woonachtig in Amsterdam, werkzaam als hulpverlener.
Wanneer kom ik nou in Kampala? Het is fantastisch dat de film je mee neemt op plekken waar je normaal nooit zou komen. Het thema is universeel, niks hebben en je toch eigenlijk hoger op willen werken. Ik vond het een goede film, maar geen hele goede film want je gaat het meteen vergelijken met de beroemde europese filmklassieker Ladri di biciclette van Vittorio, waar de film op gebasseerd is.

 

 

 

IMG 3968Meike, woonachtig in Amsterdam, werkzaam als ondernemer.
Ik vond de film heel mooi. Ik ben zelf een aantal keer in West-Afrika geweest en ik herken veel van de armoede en de corruptie. Ik vroeg mij wel af welk punt de regisseur wilde maken. De film is vrij deprimerend en het lijkt erop alsof de hoofdpersoon zelf kiest om de criminaliteit in te gaan in plaats van eerlijk zijn geld te verdienen. Ik liep daardoor wel met een onbevredigend gevoel de zaal uit.

 

 

 

IMG 3965Anselme, woonachtig in Amsterdam, werkzaam als postbezorger.
Ik kom zelf uit die buurt en zoals ik mijn land ken zijn er maar kleine groepen mensen die in de criminaliteit zitten. Het weerspiegelt in die zin niet de werkelijkheid. Maar de film laat wel zien dat als je een slechte keuze maakt, er grote consequenties volgen. Ik vond de werkloosheid bij jongeren die in de film sterk naar voren kwam wel erg herkenbaar, net zoals het decor van de film.

 

 

 

Tekst en beeld: Annefleur van Wanroij

The Boda Boda Thieves is vanavond (20 AUG) te zien in Rialto om 19:30 en morgen (21 AUG) om 19:15 in De Balie.

Lees ook: