World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Wie afgelopen woensdagavond (19 augustus) langs het Marie Heinekenplein kwam werd waarschijnlijk verleid een kijkje te nemen naar wat er gaande was. Behalve de gebruikelijke drukte op de kaarsverlichte terrasjes in de halve maan om het plein, was er van alles aan de gang op het plein zelf. Stoelen in rijen opgesteld, een groot scherm, food stands en muziek. Hier werd vanaf half 10 de film The Crow's Egg vertoond, de debuutfilm van de Indiase-Tamil regisseur M. Manikandan. Een gezellig geroezemoes ging eraan vooraf, gedragen door lounge klanken van Indiase drum en een Indiase hoge vrouwenstem.

WorldCinemaAmsterdam 19082015 klein-004

"Deze DJ is heel bekend in India" vertelt één van de aanwezigen in het Engels, hij komt zelf ook uit India. Het is dj DON die draait. "Ik woon hier dichtbij en zag dat hij zou draaien en dat er een Indiase film zou worden vertoond. De foto's en de trailer zien er goed uit, in de sfeer van Slumdog Millionair (een Indiase film uit 2008, red.), ik ben benieuwd."

Naast hem staat een groepje van vijf jongvolwassen toeristen uit Spanje en Italië. Ze hebben een ouderwets Hollandse frietzak met een klodder mayonaise in de hand van Fritez, de tent die 'handgesneden biologische' friet verkoopt. "We wisten niet dat er hier een film zou draaien, we kwamen gewoon langslopen. We zijn nu net de trailer aan het bekijken op onze smartphones."

De Fritez-verkoopster vertelt dat de klanten nu pas een beetje beginnen te komen. Ze stond hier al sinds eind van de middag, maar toen was het nog onduidelijk of er regen zou komen of niet. "Het loopt nu wel lekker hoor, zo vlak voor de film begint. Maar de empanadas bij de buren zijn net iets populairder" zegt ze.

"We hebben alle zeshonderd stoelen neergezet. Vierhondervijftig meer dan vorig jaar" vertelt een vrijwilliger. Dit jaar is het prima weer voor een openluchtfilm en het merendeel van de stoelen is uiteindelijk bezet. Een goede opkomst.

De film vertelt op een luchtige manier het leven van twee jongetjes in een Indiase sloppenwijk. Ondanks dat hun vader in de gevangenis zit en ze kolen moeten rapen om geld bij elkaar te schrapen, hebben ze veel plezier samen en ontmoeten ze vriendelijke mensen die hen helpen hun grote droom te realiseren: een pizza te eten in de net geopende 'Pizza Shop'. Het verhaal kaart onderwerpen aan als de kansloosheid en uitbuiting van arme mensen op een manier die licht te verteren is door de vastbesloten en zelfstandige broertjes met hun zelfbedachte missie. Met de typisch Indische hoofdbewegingen en grapjes is het een film die vooral aan het lachen maakt.

Het publiek vermaakte zich goed. De trams en fietsers die achter het scherm langsrijden, de frisse lucht, een biertje in de hand, hond onder je stoel, of een sigaretje vanaf de zijlijn en de zelfbepaalde bijdrage; het zijn al die dingen samen die een openluchtfilm zo fijn maken.

 
Lees ook: