World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

>> Home » Over het festival

Over het festival

Download hier de catalogus van 2010
Download hier de catalogus van 2011
Download hier de catalogus van 2012
Download hier de catalogus van 2013
Download hier de catalogus van 2014
Download hier de catalogus van 2015


Welkom!

Tussen 18 -27 augustus is het weer tijd voor World Cinema Amsterdam, het filmfestival voor de mooiste, leukste en meest bijzondere films die het afgelopen jaar in Latijns-Amerika, Azi en Afrika zijn gemaakt - films die je laten zien, voelen en ervaren hoe het leven elders is. En als je nog iets meer over de film wilt weten, vraag het de regisseur zelf, want veel van hen zijn aanwezig tijdens het festival.

WORLD CINEMA AMSTERDAM COMPETITION
Het competitieprogramma vormt de ruggengraat van het festival. Op het spel staat de World Cinema Jury Award, waaraan een flink geldbedrag verbonden is. Iedere jaar zijn er negen ijzersterke films genomineerd. Opmerkelijk detail: World Cinema Amsterdam biedt speciale aandacht aan de jonge en getalenteerde regisseurs, daarom een grote deel van ons 'official selection' bestaat uit debuutfilms. Het competitieprogramma is te zien in Rialto en De Balie.

THEMAPROGRAMMA
Zoals in vorige edities gedaan met het Caribisch gebied (2015 en 2013), Uruguay en Kazachstan (2014), Brazili (2012) of Mexico (2011), het zevende editie van het festival zou een bijzondere selectie van recente en uitstekende features uit een bepaalde focus land naar Amsterdam brengen. 

Het festival gaat dit jaar extra aandacht besteden aan de cinema uit Turkije. Er worden 10 lange en 10 korte films gepresenteerd die de ontwikkelingen op cinematografisch, cultureel, maatschappelijk en politiek vlak van dit bijzondere land weergeven. De nadruk ligt op de meest actuele ontwikkelingen in de onafhankelijk geproduceerde cinema, met aandacht voor diverse prijswinnende debuutfilms en korte films van nog jonger filmtalent.

SPECIAL SCREENINGS
Er zijn nog zveel mooie films die niet in een van de bovenstaande categorien vallen, maar die we wel graag willen laten zien: de Special Screenings, een festivalsectie die bestaat uit World Cinema Premires (met films die later in het jaar in Nederland worden uitgebracht) en World Cinema Specials.

WORLD CINEMA OPEN AIR
Het is altijd al een succesvol onderdeel van het festival geweest: World Cinema Open Air. En geen wonder, want als de avonden zomers zijn, is het natuurlijk heel leuk om buiten een film te zien. Zeker als het een fonkelnieuwe film betreft. Dit jaar komen er vier voor de openlucht op het programma. Je kunt ze zien in het Vondelpark Openluchttheater (5, 6, 12 en 13 augustus) en op het Marie Heinekenplein (24 - 27 augustus). Mocht je bepaalde films gemist hebben, geen nood, want na het festival zijn er in samenwerking met het On the Roof Film Festival (6 - 9 september) nog vier festivalfilms te zien op het dak van het VU-hoofdgebouw.

EAT, DRINK AND PARTY
Een festival is niet compleet zonder lekker eten en swingende feesten. World Cinema Amsterdam biedt dus beide. In Rialto kun je lekker eten en drinken en ook tijdens de openluchtvoorstellingen op het Marie Heinekenplein kun je voor een drankje terecht bij de bar op het plein. En dan de feestjes... op zaterdag 20 n 27 augustus kun je in Rialto terecht voor twee knallende en groovy partys, die tot in de kleine uurtjes zullen duren.

We zijn nu hard aan het werk om nog een fantastisch en feestelijk festival voor te bereiden.

Voor meer informatie over films en randprogramma, volg de homepage van onze website en onze Facebook pagina.

 

Festival Staff

Raymond Walravens directeur Rialto en curator World Cinema Amsterdam

Dirk de Bruin office & financieel manager
Fleur Weve assistent theatermanager
Irene Engels vrijwilligerscordinatie
Mark Mallon redactie & cordinatie catalogus
Merel van der Toorn gastenbegeleiding
Matthijs Blonk projectie en transport
Marnix Carpentier Alting projectie en techniek
Mylene Roth barmanager
Olivia Buning - festivalcordinatie
Petra van Dongen   festivalcordinatie
Rick Bovendeert projectie
Rita Nurhayati assistent office manager
Robert Pattinama theatermanager
Roos Oudshoorn bar coordinatie
Sjarrel Soebarta bar coordinatie
Suzanne Weijers programmering
Tito Rodriguez Torras - marketing & communicatie
Veerle Snijders cordinatie marketing & communicatie
Wiesje van der Sijs - assistent marketing & communicatie
Wim Straub kassa