World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Necktie Youth

SIBS SHONGWE-LA MER | ZUID-AFRIKA, NEDERLAND | 2015 | 93' | ENGELS, AFRIKAANS, ZULU GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Necktie Youth 1

De apartheid is verdwenen, voor de eerste post-apartheid generatie jongeren is Nelson Mandela niet meer dan een fraai icoon, de raciale verschillen spelen in de Zuid-Afrikaanse 'regenboog-samenleving' geen rol. Zeker niet voor de jongeren die opgroeien in Sandton, een zeer welgestelde buurt van Johannesburg, een van de rijkste stukjes Afrika. Het is een plek waar deze jongeren hun feestjes vieren, een plek waar nooit een tekort is aan drugs en drank. En juist hier hangt de 19-jarige Emily zichzelf op in de tuin van haar ouders - een zelfmoord die via haar eigen live stream op internet voor iedereen te volgen is.

In contrastrijk zwart-wit laat de debuterende Zuid-Afrikaanse regisseur en multimediakunstenaar Sibs Shongwe-La Mer zien hoe Emily's vrienden reageren op haar zelfmoord. Zoals de vrienden Jabz en September (Shongwe-La Mer), twee zwarte jongens die voldoende geld en tijd lijken te hebben om te doen wat ze het liefste doen: drinken en pillen slikken. Dan zijn er de Joodse meisjes die de kwesties als besneden vs. onbesneden bespreken en de drugsdealers van wie er een trouwjurk als vaste outfit heeft.  

Shongwe-La Mer toont een wereld waarin materile armoede niet voorkomt, maar waar de geestelijke leegte des te groter is. Verveling, alcohol en antidepressiva domineren het leven van deze welgestelde, jongvolwassenen.

Regisseur Sibs Shongwe-La Mer is aanwezig tijdens het festival en zal na de diverse vertoningen van zijn film vragen uit het publiek beantwoorden.

Distributie: vanaf 5 november 2015, Full Color Entertainment.

Vertoningen:
Locatie: Rialto
WO 19 AUG 21:30 get your tickets
DO 20 AUG 21:30 get your tickets

Locatie: De Balie
VR 21 AUG 21:30 

Locatie: VU Campus - On the Roof Film Festival
WO 2 SEPT 20.15 (klik hier voor meer info en kaarten)