World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

The Boda Boda Thieves

YES! THAT'S US | OEGANDA, ZUID-AFRIKA, KENIA, DUITSLAND | 2015 | 85' | LUGANDA GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

Boda Boda Thieves 1

Regisseurs Donald Mugisha en James Tayler van het Oegandees/Zuid-Afrikaanse filmerscollectief Yes! That's Us geeft een Afrikaanse visie op een beroemde Europese filmklassieker: het neorealistische Ladri di biciclette (Fietsendieven) van Vittorio de Sica uit 1948.

De werkloze tiener Abel brengt zijn dagen door met sjoemelaars en kleine criminelen in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Zijn vader probeert op een eerlijke wijze de kost te verdienen als chauffeur van een motortaxi, oftewel van een boda boda. Op een dag raakt hij gewond terwijl hij aan het overwerken is. Zijn bepaald niet al te vriendelijke baas krijgt nog geld van hem, dus Abel moet nu aan de bak, anders komt zijn vader echt in de problemen. Maar in plaats van keihard te gaan werken, besluit Abel de motortaxi te gebruiken voor criminele doeleinden. Dat pakt helemaal verkeerd uit: de boda boda wordt gestolen. Er rest Abel niets anders dan in die grote stad op zoek te gaan naar de gestolen motortaxi.

Regisseurs Mugisha en Tayler schetsen op meeslepende wijze een wereld die wordt gedomineerd door snijdende armoede, door de noodzaak elk dubbeltje tien keer om te draaien. Het is een wereld die doortrokken is van corruptie; de politie wil best meehelpen in de zoektocht, maar dan moet er wel eerst iets geschoven worden.

Regisseur Donald Mugischa is aanwezig tijdens het festival en zal na de diverse vertoningen van zijn film vragen uit het publiek beantwoorden.

Vertoningen:
Locatie: Rialto
WO 19 AUG 19:15 get your tickets
DO 20 AUG 19:30 get your tickets

Locatie: De Balie
VR 21 AUG 19:15