World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

La obra del siglo

 CARLOS M. QUINTELA | CUBA, ARGENTINI, DUITSLAND, ZWITSERLAND | 2015 | 100' | SPAANS GESPROKEN | ENGELS ONDERTITELD

La obra del siglo 2

Twee jaar geleden was de Cubaanse regisseur Carlos Machado Quintela een van de gasten van World Cinema Amsterdam. Een voor hem memorabel bezoek, want zijn debuutfilm La piscina werd bekroond met de Juryprijs. Ook dit jaar is Quintela weer te gast, maar nu om zelf zitting te nemen in de jury.

In 1982 begon de Cubaanse overheid, gesponsord door de Sovjetunie, aan een ambitieus megaproject: de bouw van een kerncentrale met bijbehorende stad, Nuclear City. Toen het Sovjetimperium viel, betekende dat ook het einde van het project. Het is nooit voltooid, wat rest is een enorme koepel die uittorent boven de vervallen woonkazernes waar destijds de arbeiders werden gehuisvest. In een van de appartementen wonen de arrogante en materialistische grootvader Otto, zijn werkloze en gedemoraliseerde zoon Rafael en diens zoon Leo, die door zijn vriendin is verlaten en van armoe weer bij zijn vader en opa is komen wonen. Het samenwonen is bepaald geen feest voor de drie.

Quintela doorsnijdt deze in prachtig zwart-wit geschoten psychologische studie met archiefbeelden, waarin de bouw van de kerncentrale symbool staat voor de zegeningen van het socialisme. Nu alleen de runes zijn gebleven verlenen juist deze beelden een vervreemdend, bijna surreel karakter aan het verhaal.

Regisseur Carlos M. Quintela is aanwezig tijdens het festival en zal na de diverse vertoningen van zijn film vragen uit het publiek beantwoorden.

Vertoningen:
Locatie: Rialto
ZA 15 AUG 19:15 (vooraf short Lui-Elle) - opening Cine Caribe programma get your tickets
VI 21 AUG 19:00 (vooraf short Lui-Elle) get your tickets