World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Radical Friends

Met de vraag: 'Wil jij mijn radicale vriend zijn?' vertrok de Nederlanse regisseuse Chihiro Geuzebroek naar Bolivia om de milieu-roadmovie Radical Friends te maken. Op zaterdagavond vond de première plaats in Rialto. Wat vonden de bezoekers nou precies van de deze debuutfilm?

Ramfis Martir b

Ramfis Martir"Het was super indrukwekkend. Ik was aan een stuk door emotioneel. Ik dacht bij mezelf: Wauw, wat is dit? Zo open en eerlijk. Het heeft me echt geraakt omdat het issues zijn die bij ieder mens spelen. Je voelt je eenzaam. Er zijn de angsten en beslommeringen van alledag, financieel en mentaal. Je ziet dingen om je heen gebeuren waarvan je denkt: dat kan ik niet alleen oplossen. In de film worden wereldzaken met elkaar verbonden, maar ook de relaties tussen mensen. Dat is eigenlijk heel confronterend. Ook dat ik niet de enige ben die zo is. Ik vond het heel dapper dat de maakster hiermee gewoon naar voren kwam en eigenlijk zegt: dit gebeurt er met mij en jou. Wat het mij heeft geleerd is dat de strijd loont. Dat als je je zo erg eenzaam voelt, je toch met anderen de strijd aan kan gaan en je beter kan voelen. We leven allemaal in hetzelfde systeem en we hebben allemaal met dezelfde mentale degradaties te maken. De strijd loont, samen."

Chihiro b

Chihiro An?ai
"De film is heel emotioneel betrokken. Ook omdat ik net als de maakster Chihiro heet. Het is een Japanse naam die zoiets betekent als 'de duizenden meters diepe oceaan'. Maar zij is Boliviaans. Ze heeft haar wortels gevonden en zich ontwikkeld als eco-activist die vecht voor het milieu en mensenrechten. Het is heel indrukwekkend om te zien. Ik voelde me gelijk verbonden met haar. Ik ging zelf rechten studeren na de gebeurtenissen rond 9/11. De film is voor mij een test om te heroverwegen wat ik kan doen voor de vreugde van de planeet in termen van eco- en mensenrechten. Het is een beetje overdonderend omdat het zo betrekking heeft op mijn persoonlijke leven."

Richard Ogink b

Richard Ogink
"Ik vond de film roerend en oprecht. De maakster zei achteraf dat ze haar persoonlijke verhaal met het grote verhaal probeerde samen te voegen. Dat heeft ze volgens mij heel goed gedaan. De film is een heel compleet verhaal geworden en had volgens mij niet beter gekund. Maar radicale vrienden hoef ik niet te maken, want ik denk dat ik ze al heb."

 

 Tekst en foto: Hella Baan