World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

De jury heeft zaterdagavond 23 augustus, op de slotavond van de 5de editie van World Cinema Amsterdam, twee prijzen uitgereikt. Een Special Mention  en de World Cinema Amsterdam Jury Award 2014. Maandag 25 augustus waren alle stemmen geteld en werd ook de World Cinema Amsterdam Audience Award bekend gemaakt...

the searches h 2013Jury Award & Special Mention
De Special Mention ging naar THE THIRD SIDE OF THE RIVER van Celina Murga (Argentinië) voor de originaliteit, vorm van het verhaal en de sociaal en psychologische diepgang. Én voor de briljante karaoke scène. De World Cinema Amsterdam Jury Award 2014 gingnaar LAS BÚSQUEDAS van José Luis Valle (Mexico) voor zijn gedurfde en innovatieve film die de menselijke universele zoektocht naar tederheid laat zien door middel van het gevecht van de karakters tegen eenzaamheid. De prijs gingook naar LAS BÚSQUEDAS vanwege het realistische portret van de stad waar de film zich afspeelt, het geweldige acteren van de hele cast - met protagonist Gustavo Sanchez in het bijzonder - en de sterke en krachtige vertelkunst.

In 2013 presenteerde World Cinema Amsterdam debuutfilm WORKERS van José Luis Valle. Dit jaar is zijn tweede film één van de negen competitiefilms van het festival.  De regisseur is momenteel in Sarajevo bij de Cinelink co-productie markt van het Sarajevo International Film Festival. Samen met het Nationale Filmfonds van Mexico hoopt hij geld te vinden voor zijn volgende filmproject met de werktitel BABY. Omdat de co-productiemarkt nog in volle gang is kom hij niet aanwezig zijn bij de prijsuitreking en het slotfeest. Hieronder zijn reactie op het winnen van de prijs, 5000 euro die hij kan en ook zeker zal besteden aan zijn volgende filmproject.

“Dear friends of World Cinema Amsterdam, members of the jury, friendly audience: the happy news of the 2014 Jury Award to my second feature LAS BÚSQUEDAS takes me by surprise, busy preparing for my new film. I apologize for not being able to attend in person this special occasion.  
Making movies out of the formulas is like walk through an unknown territory without a map or compass, and awards like this tell us that we are going in the right direction and encourage us to continue down this path so personal. I am grateful and honored. In behalf of myself and of my small team of work, thank you very much and receive a hug from Sarajevo”.

José Luis Valle

difret
Audience Award
De World Cinema Amsterdam Audience Award ging naar het indrukwekkende Ethiopische drama DIFRET van Zeresenay Mehari, die ook aanwezig was op het festival. DIFRET wordt 1 januari 2015 uitgebracht door Cinéart en zal vervolgens te zien zijn in de Nederlandse filmtheaters. Bekijk hier de totale eindstand van de Publieksprijs.