World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

Stoedjent

DAREZJAN OMIRBAJEV | KAZACHSTAN | 2012 | 90' | RUSSISCH & KAZACH GESPROKEN | NEDERLANDS ONDERTITELD

Student 5

Deze zesde film van de Kazachstaanse regisseur Darezjan Omirbajev is een min of meer getrouwe bewerking van Dostojevski's wereldberoemde roman Misdaad en straf, een verhaal over de psychologie van het kwaad aan de hand van de morele neergang en loutering van student Rodion Raskolnikov. Omirbajev heeft de setting verplaatst van het 19e-eeuwse Sint Petersburg naar het Kazachstaanse Almaty van nu.

De jonge filosofiestudent Ali ziet hoe het post-Sovjet Kazachstan een maatschappij in verval is. Overal ziet hij lelijkheid en armoede. Hij vraagt zich af of een daad van geweld morele duidelijkheid kan bieden. Een gedachte die versterkt wordt door zijn professor, die zonder enige vorm van gêne het sociaal-darwinisme als richtsnoer voor de Kazachstaanse maatschappij bepleit - 'survival of the fittest'. Bij wijze van experiment vermoordt Ali de eigenaar van een klein winkeltje. Daarbij valt nog een slachtoffer: een vrouw die net de winkel binnenkomt. Hij neemt ook de inhoud van de kassa mee, geld dat hij geeft aan de familie van een dronken dichter. De ontmoeting met diens dove dochter Saniya zal Ali's leven veranderen.

Heel ingehouden, wat camerawerk, tempo en acteerwerk betreft, schets Omirbajev een vernietigend beeld van zijn vaderland - een land zonder morele ruggengraat. O.m. genomineerd voor de Un Certain Regard Award bij het filmfestival van Cannes, 2013.

Distributie: voorjaar 2015, Contact Film.


Vertoningen
Rialto:
ZO 17 AUG – 15.00get your tickets (met inleiding door Arthur Langeveld. Hij doceerde Russische literatuur en geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is werkzaam als vertaler. Langeveld vertaalde ondermeer 'De broers Karamazov' en 'De idioot' van Dostojevski.)
MA 18 AUG – 21.30 get your tickets (met inleiding door Casper Thomas, redacteur De Groene Amsterdammer)