World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

GETT openingsfilm jubileumeditie

Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem is verkozen tot de openingsfilm van de jubileumeditie van World Cinema Amsterdam (14 t/m 24 aug). De film is gemaakt door broer en zus Shlomi & Ronit Elkabetz. Kajsa Ollongren, de nieuwe wethouder Kunst & Cultuur, zal deze 5de editie van World Cinema Amsterdam op 14 augustus officieel openen.

Gett

"Expertly written, brilliantly acted", schreef Variety over het krachtige rechtbankdrama Gett. Het is het derde deel van regisseursduo Shlomi-Ronit Elkabetz over de huwelijkse perikelen van Viviane Amsalem. In deel één, To Take a Wife, raakt Viviane steeds meer vervreemd van haar afstandelijke man, maar ze verlaat hem niet. In 7 Days (openingsfilm Cannes 2008), het tweede deel, leeft ze apart van haar man, ook al wordt haar dat door iedereen in de familie kwalijk genomen. In het derde deel van hun trilogie, Gett, probeert Viviane officieel van haar man te scheiden, maar dat blijkt onmogelijk. Hij moet instemmen met een scheiding en hij blijft weigeren. Viviane ziet geen andere mogelijkheid dan de zaak aanhangig te maken bij een religieuze rechtbank; het zijn namelijk de rabbijnen die beslissen over huwelijk én scheiding. Zij moet deze niet echt vrouwvriendelijke en spitsvondige rechters ervan zien te overtuigen haar de 'gett' te geven, het handgeschreven document dat de echtscheiding bekrachtigt.

Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem is tijdens World Cinema Amsterdam te zien in Rialto en in de Balie. 4 september wordt de film uitgebracht door filmdistributeur Cinemien en is deze ook elders in het land te zien.

De kaartverkoop voor de vijfde editie van World Cinema Amsterdam start op donderdag 31 juli.