World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Araf

"Ik vroeg me af hoe het zou zijn om in zo'n vluchtige en ongrijpbare plek als dit wegrestaurant op iemand verliefd te worden." Het was deze verwondering die ten grondslag lag aan Araf (Vagevuur), de vijfde film van de Turkse regisseur Ye?im Ustao?lu. De film werd zondag bij World Cinema Amsterdam vertoond. Wat vonden de bezoekers ervan?

 

Birgul Dönmez uit Amsterdam.WCA People ARAF Birgul Donmez NM"Ik vond het een het een heftige film. Ik begreep aanvankelijk niet waarom sommige scènes getoond moesten worden, maar na de Q&A met de regisseuse werd dit mij duidelijk. Zij legde uit dat wij over bepaalde gebeurtenissen weinig weten omdat er in de krant alleen een kort artikeltje over wordt geschreven. De regisseuse wilde in haar film het volledige verhaal achter zo'n ogenschijnlijk eenvoudig artikel vertellen. Ik denk dat de heftigheid van het verhaal ook wel duidelijk was geweest zonder een aantal scènes, zoals het moment waarop het meisje bevalt, maar ik begrijp nu wel waarom de regisseuse haar film gemaakt heeft."

WCA People ARAF aslan NMAslan Dönmez uit Amsterdam.
"Ik vond het een prachtige film. Het verhaal heeft mij zelfs een beetje laten huilen. Wat ik op het scherm zag, herkende ik allemaal wel uit mijn eigen land. Het was puur en zuiver, het raakte me heel erg. Vooral de scènes over de ongewenste zwangerschap van het meisje en het moment van de bevalling waren hartverscheurend."

 

 

Tekst en foto: Loes van Iperen

 

Lees ook:
World Cinema People - Radical Friends
Wolrd Cinema People - Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem
World Cinema People - A Wolf at the Door