World Cinema Amsterdam | Internationaal filmfestival | 18 – 27 Augustus 2016

World Cinema People over Difret

Difret van Zeresnay Mehari vertelt het waargebeurde verhaal van de 14-jarige Hirut, die op weg van school naar huis wordt ontvoerd door een groep mannen. Ze weet op een onbewaakt moment te ontsnappen uit haar benarde situatie, en schiet uit zelfverdediging een van haar belagers dood. Hierover ontstaat veel commotie. Dit zenuwslopende drama won de World Cinema Amsterdam Audience Award. Maar wat vonden onze bezoekers er zo goed aan?

??SarahSarah (27) uit Duitsland
“Ik ben nog helemaal verbluft. Ik ben zelf half Ethiopisch en kom uit de stad, een groot contrast met het leven op het platteland. Ik had zelf nog nooit van deze zaak gehoord, hoewel het wel veel invloed heeft gehad en wat zeker veel aandacht verdient! We weten dat het rechtssysteem “messed up”  is – en dat is nog een understatement. Deze film gaf zo’n realistisch beeld van een wereld die zo ver van ons af staat, dat ik mezelf volledig kon verplaatsen in de personages. Ik voel nog steeds de woede om het onrecht en de blijdschap om de afloop..”

 

 



??NataliaNatalia (23) uit Amsterdam
?“Ik vond het echt een hele mooie film. Als je jezelf als persoon betrokken voelt bij wat er in de wereld speelt, is deze film zeker een aanrader! Maar buiten dat waren de stijl van filmen, de acteurs en de emoties zo realistisch dat ze voelbaar werden, waardoor ik echt een connectie voelde. Ik weet niets over Ethiopië en deze ontvoeringen, maar het maakte desondanks veel emoties van onmacht en onbegrip bij me los. Al dit soort problematiek in de wereld, ik heb erg veel respect voor degenen die zich hier zo intensief voor inzetten!”

 

 

 
??BennyBenny (28) uit de Verenigde Staten
“Deze film heeft twee totaal uiteenlopende kanten. Enerzijds ben ik blij, en anderzijds ben ik verdrietig. Ik ben blij dat het enigszins positief afloopt, anderzijds vind ik het verschrikkelijk om te zien dat dit gebeurt en zelfs door blijft gaan. Het was zenuwslopend! Ik zou iedereen willen aanraden om deze film te zien om aandacht te krijgen voor een andere cultuur – die overigens prachtig in beeld is gebracht – en issues zoals deze aan de kaak te stellen zodat er eindelijk wat aan gedaan kan worden.”

 

 

 



Tekst en foto's: Reini Thijssen


Lees ook:
World Cinema People over Quitte le Pouvoir
World Cinema People over Iglú

World Cinema People over Club Sandwich
World Cinema People over Retrato de un comportamiento animal
World Cinema People over Still the Water
World Cinema People over The Third Side of the River
World Cinema People over Araf
World Cinema People over Radical Friends
Wolrd Cinema People over Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem
World Cinema People over A Wolf at the Door